Relæ | Litterær artikel

Indledning
Kan et brudt relæ være et symbol på brudt kærlighed? Hvorfor føles nogle ting bare ikke som det samme, og hvorfor kan man simpelthen ikke skabe den samme følelse igen? Relæ handler om en kvinde og en mand, som på en romantisk aften bør elske og glæde sig over deres kommende barn, men bliver i stedet fortabt i mørket af det brudte relæ, med meget lidt håb om deres fremtid sammen.

Novellen er skrevet af Lotte Kirkeby, og selve novellen er fra novellesamlingen Jubilæum, som blev udgivet i 2016. Lotte Kirkeby har skrevet om en kærlighed, som er ved at gå i opløsning, på grund af dårlig kommunikation og mangel på forståelse.

Uddrag
Gennem novellen ser man gradvist hvordan kvinden får nok, og har tanker om at forlade manden med Louise i hånden og selvfølgelig det kommende barn i maven, på s. 2, l. 20 – 23: ”Måske er det nemmere at fortælle ham det, når det er mørkt, og hun ikke kan se hans ansigt, så hun bliver siddende, selv om hun har lyst til at løbe, med den lille i maven og Louise i hånden.”.

Kvinden har lyst til at forlade manden og tage Louise med, som er et tegn på at hun virkelig ikke kan klare at være sammen med ham mere, og at Louise heller ikke skal.

Det er meget drastisk og problematisk, men kvinden kan ikke klare hendes mand længere og nævner endda, at han ikke vil blive så ked af det, hvis hun alligevel forlod ham med Louise, som kan ses på s. 3, l. 24 – 30: ”Hun kigger på rækken af sikringer og på rækken af tal, som de skal aflæse en gang om året og sende ind, og på den runde skrive af metal, der plejer at snurre rundt, men som nu holder pause, og hun ved at han ikke vil blive så ked af det som han tror, selv om han kommer til at savne at kysse Louise godnat.”.

Parrets kommunikation er ringe, da de ikke forstår hinanden og ikke får sagt tingene som det er, som man kan se i dette eksempel: ”Den klæge, hvide ris samler sig til en klump i hendes mund, hun kan ikke synke den, og hun kan ikke være glad.”, s. 2, linje 19 - 21.

Hun tier og vælger ikke at fortælle manden hvordan hun har det, selvom hun også havde tænkt på at forlade ham. For at kunne have en ordentlig samtale, som gavner begge parter, skal man blandt andet tale sandt, være klar og tydelig og være positiv.

Disse principper kan man finde i samarbejds- og høflighedsprincipperne, som er nødvendige punkter for at have den ideelle samtale. Kvinden har noget vigtigt at sige, og alle mulige tanker kører rundt i hovedet på hende, men hun forstummer sig.

De samarbejder ligesom ikke, da kvinden føler et pres i forholdet, men ikke fortæller om det, som forkaster klarhedsprincippen i samarbejdsprincipperne. Mens er manden glad og munter, som der står på s. 2, l. 3: ”Han smiler, da han sætter sig ned. Han er glad.”.

Parret i Relæ undgår de punkter, og har derfor en dårlig kommunikation, som også kan ses på hvor de er henne mentalt. Manden som sidder og er glad for at komme hjem til god sushi og vin, mens kvinden der føler sig ulykkelig.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu