Litterær artikel | Bo’l

Indledning
”Bo’l” er en novelle skrevet af den danske forfatter Johannes V. Jensen. Det er en tekst fra bogen Himmerlandshistorier, 1910. Johannes V. Jensen (1873-1950) skabte med sine værker gennem den første halvdel af 1900-tallet en ny omverdens orienteret, suggestiv prosa og poesi i Danmark.

Himmerlandshistorier er en bog af en række noveller og fortællinger der alle er bygget og relateret på Johannes V. Jensens barndoms oplevelser, forhold til bønder og slægt, selveste miljøet i det vestlige Himmerland. Himmerlandshistorier Johannes V. Jensens første og største succes.

Uddrag
Novellen ”Bo’l” af Johannes V. Jensen handler om den unge 19-årige pige Bo’l (Bodil), som venter i hele fire måneder på, at blive gift med amerikaneren Chas Anderson. Chas Anderson er en mand ved det oprindelige navn Karl og født i Bo’l hjemegn, dog flyttet til Amerika efterfølgende.

Brylluppet arrangeres af familien og lykkelig er Bo’l på den ene side eftersom, hvor flot Chas er udefra et billede af ham, samt at han er rig. På den anden side er hun nervøs, da hun tænker på hende selv og hendes liv. Rig og fin er hun dog ikke ligesom ham, og værdig føler hun sig ikke.

Men det ændre sig nemt, da Chas ankommer to dage før brylluppet, som den enøjet mand med sine guldtænder der, hverken ligner en bonde eller en fin, men med masser af penge, dog nærig. Han spiller samme tid for fin til, at snakke med de mennesker fra landsbyen der engang kendte ham som Karl.

Chas Anderson og Bo’l tager derefter til Amerika, bliver gift og hun gør sig hurtigt tilpas i hans fine stil, så han ikke opdager sandheden, at Bo’l ingen følelser har for Chas og det lykkes hende nemt.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!