Oktobernat analyse | Johannes V. Jensen (nov)

Uddrag
Verden er fuld af møder, som ikke skete, og skæbner, som kunne have bevæget sig i en anden retning. Vi ved det alle, men det træder tydeligst frem, når en tilfældighed betyder, at det usandsynlige sker. ‘Tænk, hvis toget havde været 5 minutter forsinket, så vi ikke havde mødt hinanden.

Det havde ændret hele vores liv!’ er en indledning, man sagtens kunne forestille sig til en kærlighedshistorie, der startede med en sådan tilfældighed. De historier, som ikke blev til noget, får man sjældent indblik i. Johannes V. Jensens novelle “Oktobernat” er en undtagelse.

“Oktobernat” er fortællingen om kropigen Lisbeth og soldaten Jørgen, to unge mennesker som befinder sig i samme kro på samme tidspunkt.

Deres fortælling kunne under andre omstændigheder have været et drama om kærlighed og krig, om trofasthed og heltemod. I stedet er det en trist fortælling om to mennesker, som hver især dør alene.

Det er i høj grad den måde, novellen fortælles på, der gør, at en klichefyldt historie om den skønne kropige og den tapre soldat ligger som en underforstået baggrund for den hårde realisme i Johannes V. Jensens novelle.

“Oktobernat” er fortalt i tredje person, og fortælleren er ikke del af historien. Fortælleren træder ikke frem ved at omtale sig selv med ’jeg’, ligesom der ikke er nogen direkte henvendelser til læseren med fx ’du’.

Alligevel er fortælleren ikke skjult, men gør opmærksom på sig selv som fortæller og historien som noget fortalt.

Dette sker især i starten, hvor allerede første sætning sætter handlingen ind i en ramme, hvor handlingen er en begivenhed, der er fjern i tid og sted: ”det var i en Kro oppe ved Aalborgvejen i Himmerland for mange Aar siden.”

Selvom beskrivelsen her er mere konkret end ”Der var engang”, giver begyndelsen et ekko af eventyrgenren. Det bliver forstærket af, at handlingen ligesom i Fyrtøjet starter med en ung, marcherende soldat.

Beskrivelsen af den unge soldat, som begiver sig ud i verden sammen med de to ældre, læner sig også op ad den klassiske eventyrsituation med helten og hans to ældre brødre, som fx findes i Klods-Hans.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu