Indledning
”Oktobernat” handler om lejesoldaten Jørgen, og hans to følgesvende, som er på vej i krig. På vejen holder de pause på en kro som er ejet af Lisbeths far.

Lisbeth er en ung kvinde som er dødeligt syg, og laver ikke andet end at ligge i sin seng i kroen. Da Jørgen og de to følgesvende forlader kroen når Jørgen og Lisbeth at få et glimt af hinanden.

Efter glimtet ligger Lisbeth og tænker på Jørgen hele aftenen imens hun lytter til vinden. Imens fortsætter Jørgen og følgesvendene deres færd mod Aalborg, men pludselig bliver Jørgen uvenner med den ene følgesvend.

Det ender med at Jørgen bliver hårdt såret af den anden soldat, og derfor må følgesvendene forlade Jørgen og drage i krig uden ham. Her ligger Jørgen og tænker over livet indtil han dør.

Novellen ”Oktobernat” foregår omkring 1500-tallet et sted i Himmerland. Himmerland ligger i Nordjylland, ikke langt fra Aalborg. Derudover foregår novellen også på en hede.

Heden spiller en stor og vigtig rolle i ”Oktobernat”. I min analyse vil jeg gå i dybden med fortælleteknikken og temaet, da blandt andet temaet er superspændende i denne novelle.

Uddrag
Fortælleren har ikke før været personbundet, men bliver det her og ser kun ind i en enkelt person og følger følelser og tanker. Her bliver fortælleren også skjult. Ved afsnittet "Men de tre Landsknægte..." bliver det igen en tredjepersonsfortæller med en ydre synsvinkel.

I afsnittet "Jørgen er bitter..." bliver fortælleren igen personlig og fokuseret på en enkelt person og dens følelser, men denne gang er det Jørgen. Synspunktet skifter til et overvejende indre med-syn.

Igen ved afsnit "Vinden kom forbi..." skifter vi til det ydre bag-syn.

Sproget i ”Oktobernat” er realistisk for sin tid, men får indimellem høj stemning, det vil sige et højtideligt, formelt og digterisk sprog.

Der er særligt to interessante træk ved sproget. Det ene er, at nogle af ordene er med til at fortælle os, hvornår den foregår, nemlig i 1500-tallet.

Det andet er brugen af billedsprog, hvor sammenligninger og metaforer bruges til at vise, hvordan personerne er, i stedet for at fortælle det direkte.

Sproget i novellen er meget realistisk, og især for tiden hvor den er skrevet. Dog bliver det enkelte steder meget højtideligt og formelt. Der er noget i sproget, som er med til at fortælle os, at den foregår i 1500-tallet.