Naaede de Færgen | Novelle ananlyse

Indledning
Novellen ”Naaede de færgen?” er skrevet i 1925 af Johannes V. Jensen. Han var en dansk forfatter, som døde d. 25. november 1950 på Østerbro.

Han var kendt for at bryde traditionerne ved at bruge hverdagsord, som normalt ikke hørte hjemme i litteraturens verden. Hans tekster var fyldt med sproglig energi, som inspirerede mange senere forfattere, og i 1914 modtog han Nobelprisen i litteratur.

Novellen ”Naaede de faargen?” handler om et ungt par, som kører på motorcykel mod Nyborg, en tidlig sommermorgen.

Det er manden Sophus Hansen, som styrer motorcyklen, mens Vira sidder bag på. Parret skal nå den næste færge, og kører derfor for hurtigt.

Gennem hele historien overhaler Sophus forskellige køretøjer, og han kører med ualmindelig høj fart, dog lykkedes det ham at overhale hver gang.

Uddrag
Personerne bliver derimod omtalt ved deres navn eller ved ”han” og ”hun”. Det er en alvidende fortæller, da man hører deres tanker.

”Sophus mente endda han skulde havde taget ham, men forude var et Sving ”, dette er et eksempel på, at man hører Sophus tanker.

Handlingen er bygget op som et lineært handlingsforløb, det betyder, at den er kronologisk og bevæger sig fremad i samme rækkefølge, som begivenhederne finder sted.

Der optræder også få personer samt, at der er ét vendepunkt og handlingen foregår i et realistisk miljø, hvilket er nogle af de typiske novelletræk.

Vendepunktet i novellen er, da de kører om kap med døden, da der på dette tidspunkt ikke er nogen vej tilbage. Selvom novellen virker traditionel, kan den samtidig betegnes som en myte, da den bevæger sig over i den genre.

Manden i Afagen er en allegori på døden, hvilket er et typisk kendetegn for myter. Novellen fortæller nemlig, at man skal sætte farten ned i livet, da man kan ende med at lege med døden.

Sophus leger nemlig med døden op til flere gange i novellen, og det kun med et hængende hår, at de klarer den de første par gange. Men han bliver ved med at udfordre døden, hvilket resulterer i, at Sophus og Vira ender med at styrte i døden.

Sophus begår altså hybris, og bliver til sidst straffet med nemesis. Et andet mytetræk ses i slutningen af novellen, ”Og Karon lo, haa, haa, haa ”.

Karon optræder i græsk mytologi, og han var den færgemand, som sejlede de dødes ånder til dødsriget Hades. Derfor kan ”Naaede de færgen?” betegnes som både en novelle og en myte.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu