Det Røde Træ analyse | Johannes V. Jensen

Indledning
Dagen i dag omgås vi omkring biler, toge og larm uden at tænke alt for meget over det. Dog er denne larm ikke kommet ud af ingenting og uden at nogen skulle have en mening om det og tænke over denne larm. Omkring starten af 1900-tallet begyndte industrialiseringen rigtigt at bryde frem, og folk gjorde sig tanker om, hvad industrialiseringen havde at sige for det enkelte menneske. En af personerne, der gjorde sig mange tanker omkring dette fra Danmark var Johannes V. Jensen. Det nye samfund splittede Johannes’ sind og han havde en længsel efter at finde mening i det hele. Hans tanker blev til ord og disse ord voksede til noget stort og han blomstrede op og blev en af de mest kendte danske digtere fra perioden. Et af digtene, der var blandt hans digtsamling ”Digte” var ”Det Røde Træ”, hvor der sprogligt bliver leget og får læseren med i hans splittelse. Hvordan formår Johannes at skabe en intens sproglig stemning samt denne splittelse?

Uddrag
Digtet ”Det Røde Træ” handler om en person, som befinder sig på i Singapore. Egentlig er der en morgensol i dette tropiske samfund, men ud af ingenting springer et lyn samt et skybrud frem og hamrer direkte ned i et træ nær personen. Træet står ildrødt og brænder som en eruption af blod fra jordens hjerte. Gennem regnen og træets drægtige rislen, hører personen højlydte trommer og en flok af heste, som for personen bliver hørt som tiderne der passerer og nye lurtoner ankommer. Men alligevel sidder personen tilbage og spørger sig selv ”hvem har snydt mig for min lynende skæbne?”.

Som det ses og næsten høres, er der meget kraft og energi i Johannes V. Jensens meget intense måde at udtrykke sig selv på. Men på hvilken måde skaber Johannes V. Jensen denne intense stemning?
Digtet starter ud med, ”tropenattens sydende Kedel fraader over mod morgen . . .” (strofe 1, vers 1-2), hvor det bliver efterfulgt af, at der kommer regn fra Zenith (ved Zenith refereres der til et udtryk man bruger i astronomien, som betyder for oven). Allerede her får han sproget til at virke livligt og fængende ved brugen af de tre punktummer, hvor han nærmest laver en pause for læseren, der gør at kedlen pludselig syder over og der kommer regn. I vers 3 i strofe 1, hvor regnen kommer bruger han en gentagelse af, at der kommer regn, hvorefter der bliver brugt et udråbstegn, der forstærker denne kommende regn sammen med gentagelsen.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!