Indledning
Peter plys er en novelle skrevet af den danske forfatter Klaus Rifbjerg, og blev i 1964 udgivet i novellesamlingen “Og andre historier”. Klaus Rifbjerg er kendt for ofte at berette om hans eget barndomsliv, og hans tekster beskæftiger sig ofte med hvordan et menneske kan blive jaget af sin fortid og have svært ved at fortære den og derved komme videre.

Det har i adskillige af hans historier stor relevans til hvilket budskab han gerne vil ud, hvilket også gør sig gældende i denne tekst.

Uddrag
I historien guider fortælleren os igennem hans plagende erindringer fra sin fortid, som er hans mulige samleje med sin søster, som ifølge fortælleren selv flettes sammen med hans første samleje med hans nuværende kone Conny. Dette sker med hensigten på at nå til en konklusion på, om disse ulejlige erindringer har udløst hans forundrende had til Peter plys.

Novellen starter i In medias res, og vi bliver taget direkte ind i novellens handlingsforløb, med et indledende afsnit i nutid, hvorefter vi bliver taget tilbage i tiden med flere tilbageblik.

Det første omhandlende hans mulige samleje med hans søster, det næste omhandlende en seksuel erindring, med hans nuværende kone Conny. Handlingsforløbet foregår ikke kronologisk og springer i tiden, med flere tilbageblik.

Dog bliver jegets beretninger fortalt i en kronologisk rækkefølge gennem teksten, fra hans første seksuelle erindringer, og senere til hans studietur, hvorefter han bliver gift med Conny.