Livet i badeværelset | Analyse | Klaus Rifbjerg | 10 i Karakter

Indholdsfortegnelse
Læsning:

Genretræk:

Situation:

Fortæller:

Lyd:

Sprog:

Billedsprog:

Tema og fortolkning:

Perspektivering:

Uddrag
I digtet ’’Livet i badeværelset’’ er der brug af et meget blødt og varieret ordvalg. Dette bliver så erstattet i slutningen, da ordvalget bliver lidt tørt, skummelt og en smule brutalt.

F. eks da han skriver ’’Mit funktionalistiske legeme løftes op af hænder, kærtegnes, gnides, bevæges’’, bruger han et meget kærligt, blødt og beskrivende ordvalg.

I slutningen af historien går han så over i et mere hårdt ordvalg, da han skriver ’’Mærk så min farlighed: Jeg ligger stille, fortættet inaktiv bag din hæl. Træd et skridt tilbage og mærk mig det sidste sekund

før du som en brølende bue slynges bagover mod den tørre lyd der fremkommer når kraniet møder karrets kant. Her beskrives genstanden som farlig og næsten dødbringende.

Når jeg læser digtet, læser jeg det med mange pauser, fordi jeg synes at det virker som om, at det er komponeret til det. F. eks er det fordi, at stroferne er meget varierede

hvad angår størrelse, men også på grund af at det ligner, at der skal være en form for spændingsoptrapning. Denne spændingsoptrapning er i form af sproget.

Som sagt skifter stemningen i digtet, og dette synes jeg sker umiddelbart efter 4. strofe, sådan så der er 4 bløde strofer, og 3 lidt mørkere strofer.

Spændingen og det mørke sprog ligger jeg dog først meget vægt på i den sidste strofe.

Når jeg læser digtet op, vil jeg sige at det er ret nemt at læse. Der er selvfølgelig nogle lidt svære ord, men ved at der er så mange pauser, kan man godt tage sig tid til, at finde ud af hvordan ordende udtales.

Et eksempel på disse ord kan være schatteringer, forniklede og funktionalistiske. Disse ord kan jeg godt forstille mig, volde en del problemer for ikkelæseheste.

Personligt har jeg ingen problemer med det. Digtet er i den langsomme ende, for selvom det kun er på 7 forholdsvis korte strofer, tager det over et minut at læse op.

---

I digtet foregår handlingen i et badeværelse. Det er en besjæling af en håndsæbe, som egentlig er vores jegfortæller. Det er et meget beskrivende digt, hvor det er nemt at sætte sig ind i, hvor man er henne, og hvad der sker.

Dette fremtræder f. eks da der står ’’Mit univers ser jeg fra en fordybning i væggen: Forniklede rør der rejser sig bøjede, snoede afløb, hvide hospitalsagtige fliser og bruserens flueøje’’.

Her bliver der beskrevet godt, og man danner sig et billede af hvor situationen foregår. Digtet rimer ikke, hvilket gør det til et ’’ikke-rimende digt’’.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu