Indledning
I Klaus Rifbjergs digtsamling Under vejr med mig selv fra 1956, følger man et livsforløb fra undfangelse til voksenlivets borgerlige forpligtelser.

Gennem digtsamlingen mindes forfatteren de gode, såvel dårlige ting i livet, som har været med til at sætte et præg på ham.

Digtet ‘Motor’ er et moderne digt bestående af 5 strofer. Digtet har en fri versform uden rim og rytme, og har genren centrallyrik.

Miljøet og omgivelserne beskriver han som værende helt perfekte - som et sted, der er rart at være, hvor man kan være fri i flotte omgivelser og ikke behøver at tænke på andet.

Uddrag
Mange følelser spiller ind i digtet. Jo flere følelser han har, jo mere lyst får han til at køre på sin motorcykel. Det medføre en følelse af at være ophøjet og mere værd end andre.

Et eksempel der viser det er denne sætning “Sensitivitet omdannes til haandgas og alt hvad der ligger indenfor udblæsningens aktionsradius tværs i jorden af støj”

I digtet skrives der en sætning, der lyder “Bølletheden er ligefrem proportional med maskinens slagvolumen”.

Dette er skrevet som en metafor, som vi tolker som, jo mere man skruer op for motoren, jo større og magtfuld bølle bliver man.

Han beskriver sig selv som værende selvfed og følelseskold. Hans tanker og refleksioner går på hvordan han kan få mest mulig succes, og virke som den største bølle. På dette tidspunkt i jeg ‘ets liv, er han stadig ung og søgende efter grænser.

Digtet ‘Jul’ er et moderne digt bestående af 5 strofer med 4 vers i hver. Digtet har en fri versform, uden rim og rytme og genren er centrallyrik.

I digtet fortælles der om, at han er nygift, parret tilbringer deres juleaften under dynen, hans lille nye familie.

Han beskriver miljøet og omgivelserne som værende et dejligt sted at være, hvor man kan nyde tilværelsen med den, man har kær, og gøre hvad man vil.