Indledning
Klimaforandringerne er for majoriteten af danskerne blevet en realitet som er et produkt af menneskelig adfærd. Denne adfærd har været præget af den luksuriøse tankegang, mennesket frem til nu har haft om vores brug af ressourcer og udnyttelse af naturen.

Tidligere stod det ikke klart for os, hvilke konsekvenser denne adfærd førte med sig, men nu har videnskaben indhentet forbruget.

Rapporter om havstigninger, store flygtningestrømme, naturbrande, ødelagte økosystemer, fødevaremangel osv. vælter ind og stiger i antal i takt med årene, hvilket har fået mange til at indse, at noget må ændres.

Men denne realisation kaster blot lys over en række nye spørgsmål: Hvem skal tage ansvaret for handling? Bør den enkelte handle, og er det i grunden nok?

Uddrag
I artiklen Vi må lide for klimaet, ligesom vi lider for skønheden, som er trykt i Politikken d. 8. januar 2017, beskæftiger forfatteren Katrine Jagd sig med den personlige klimaindsats.

Her fortæller hun om den indsats hun selv yder ved at spise vegansk mad, og hvordan dette tvinger hende til at gå på kompromis med nydelsen. Hun belyser, hvorfor netop disse kompromisser burde være nemme og overskuelige at indgå, ved at sammenligne med alt det vi ofrer for ’skønheden’:

”Man må lide for skønheden, siger vi på vej til fitnesscentre, på diæter og detoxkure, og når vi går i alt for høje sko og alt for stramme bukser. Det er der ingen, der løfter et øjenbryn over.” (l. 64-65)

Ved dette udsagn eftersøger Kristine Jagd også en normalisering af den personlige klimaindsats. Hvis ingen løfter øjenbryn for alt, der ofres for et udseende, hvorfor hæves de så, når kød ofres for klimaet?