Menneskers kost | NV opgave | 10 i karakter

Indholdsfortegnelse
“Hvad er vigtigt for hvert menneskes kost og hvorfor?”
“Hvordan optages næring fra kosten? Hvad bruger vi næringen til?”
“Hvad er proteiner opbygget af?”
- Tertiære strukturer, primære strukturer, aminosyrer, sekundære strukturer
- Proteiners struktur niveauer

Uddrag
Menneskets krop har brug for energi til mange forskellige ting om hverdagen, ikke nok med det, men kroppen har konstant brug for energi selv når vi sover.

Denne energi er essentiel for at vi som menneske kan komme igennem en hverdagen på en god måde. Det her vores energiindtag fra mad kommer ind.

Den mad vi spiser er det som giver os de nødvendige energigivende stoffer, det er altså kulhydrater, fedtstoffer og proteiner.

Det er normalt for madprodukter at have en blanding af alle tre på forskellige mængder for at kunne opnå vores eget energibehov.

Kulhydrater opdeler man i de simple og de komplekse.
De simple er glukose, fruktose og hvidt sukker, hvor de komplekse er stivelse og plantefibre.

Alle kulhydrater består af kulstofringe.
Dem med en ring som er de simple, kaldes for monosakkarider, de to vigtigste af dem er glukose og fruktose.

Dem med to kulstofringe kaldes for disakkarider, de går under at være komplekse kulhydrater og de sidste komplekse kulhydrater kaldes for polysakkarid

de har mange kulstofringe og hører til at være stivelse. Kulhydrater hjælper med blodsukkeret så der bliver masser brændstof til cellerne.

Fedtstof er livsvigtigt da den bruges som byggesten til cellerne, fungerer også som en energireserve i fedtcellerne.

Der findes tre typer fedtsyrer som kommer fra triglycerid i fedtstoffet, de kaldes for glycerol. de tre typer kaldes for mættede

monoumættede og polyumættet. Mættede fedtsyrer har ikke en dobbeltbinding i sin kulstofkæde, hvor at en monoumættet har en, og polyumættet har flere.

Proteiner er en vigtig type organisk molekyle i levende organismer. De fleste strukturer i organismer består af protein. Proteiner kontrollerer også, hvilke kemiske reaktioner som foregår i organismerne.

Herunder ses nogle eksempler på hvad proteiners funktion er i levende organismer.
- Proteiner indgår som byggesten i f.eks. hår, hud og cellens skelet. Hjælper også med ledbånd og sener som består af kollagen proteiner og hud, negle og hår som består af keratin protein.

- Der findes transportproteiner og kanalproteiner, som transporterer bestemte stoffer ind og ud af celler. De kan vi f.eks. se ved glukose, hvis koncentrationen inde i cellerne skal reguleres. Det er ved hjælp af protein typen membranproteiner.

- Enzymer er proteiner, som er medvirkende til at få kemiske reaktioner til at virke. De hjælper også med cellens energi produktion.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu