Mæslinger | Biologi rapport

Indledning
Hvad er mæslinger?
Mæslinger kommer som en virus som hedder morbilli, og det viser sig som udslæt med feber.

Sygdomsforløbet kan inddeles i to faser; den indledende fase som kaldes prodromalfasen og efterfølgende fasen med udslæt.

De to faser:
Den indledende fase viser sig i de første 1-2 uger efter man er blevet udsat for smitte, hvor symptomerne kommer.

Det kalder man for inkubationstiden. Sygdommen starter med forkølelsessymptomer, og det varer ca 3-4 dage. I denne fase har man ikke udslæt.

I denne fase kan man dog se nogle hvide pletter på indersiden af kinden som kaldes for de koplikske pletter. Efter den indledende fase får man det kortvarigt bedre, hvor feberen falder.

I den anden fase stiger temperaturen dog igen og det er her det typiske mæslinge udslæt viser sig.

Udslettet vil først være småplettet og lyserødt, men det vil efterhånden flyde sammen til større områder med lidt mørkere farve, og huden kan også virke lidt fortykket. Denne fase varer som regel 3-7 dage.

Indholdsfortegnelse
Indledning............1
- Hvad er mæslinger?.................1
- De to faser:...................................1
- Hvorfor får man mæslinger?........................2

Analyserende...................................................2
- Hvorfor er mæslinger farlige?.....................2
- Virus opbygning (samt mæslingers...................3

Statistik..............................4
- Hvornår opstod mæslinger................4
- Mæslinger i tal , figur 3 & 4..........................4
- Vaccinen............................5
Konklusion.................................5

Uddrag
Virus er en mikroorganisme, som trænger ind i og udnytter de levende celler, og kan kun formere sig i disse; uden for en værtscelle eksisterer viruspartiklen som en livløs organisme uden eget stofskifte.

På billedet på figur 1 ses princippet af en kappeklædt viruspartikel. Arvematerialet i denne virus type er DNA, som er indhyllet i en proteinmembran, som her kaldes for capsid.

Capsidét er omgivet af en “kappe” som består af en fedtholdig membran, hvor der er indlejret overfladeproteiner. Overfladeproteiner bruges til den rigtige type af celler, som virus kan inficere.

Enhver type af virus kan kun inficere en enkelt eller nogle få celletyper, som har de rette receptorer, der passer til virussets overfladeproteiner.

Til højre ses figur 2, som viser mæslinge virussen. Oprindeligt mente man, at mæslingevirus angreb de normale epitelceller på overfladen, men man kunne ikke finde ud af, hvordan den kom ind i cellerne.

Det har så senere vist sig at virussen har en mere kompleks vej. I stedet for epitelcellerne går den i første omgang direkte efter de immunceller, som der egentlig skulle bekæmpe den.

Virussen har en molekylær nøgle, som finder en bestemt receptor CD150, som på overfladen af dendritcellerne åbner en lem ind til

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu