Indledning
”Mændene der plyndrede Europa” er en dokumentarfilm produceret af Danmarks Radio. Dokumentaren blev udgivet i 2018.

Den er produceret i Danmark og omhandler historien omkring hvordan et større netværk fra toppen af finansverdenen står bag et af Europas største kup nogensinde .

Instruktøren på dokumentaren er Mads Ellesøe, som tidligere har instrueret fleredokumentarfilm for Danmarks Radio og med en spilletid på 49 minutter, bliver der virkeligt gået i dybden.

I denne opgave vil der blive redegjort for blandt andet et kort resumé, dokumentarfilmens type, appelformer, kilder, filmiske virkemidler, fortællertype, vinkling, filmens opbygning, og til sidst en samlet vurdering.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Dokumentarfilmtypen for ”Mændene der plyndrede Europa” er en dybdeborende dokumentar. Det kan ses ved, at personen har et meget stort overblik over sagen.

Lydsporet, der bliver brugt i dokumentaren, er voice-over. Voice-overen bruges stort set gennem hele filmen, hvor den altvidende fortæller snakker omkring sagen, mens der ses forskellige billeder og scener på skærmen.

Billederne gør det mere realistisk samt troværdigt, dette kan for eksempel ses ved (13:12). I Dybdeborende dokumentarfilm fremlægger man en central påstand og er på jagt efter sandheden, hvilket er præcis det der sker i denne dokumentar.

Vi er taget med ind i et univers, hvor vi er på jagt efter, hvordan det kunne lade sig gøre at lave Europas måske største kup. Der bliver i denne dokumentar brugt alle de tre appelformer: logos, etos og patos.

Der bliver brugt appelformen logos, da vi for eksempel helt i starten af dokumentaren (1:47) ser det store rullende beløb gå opad. 410 milliarder er det beløb, der er blevet stjålet fra statskasserne i bare fem
europæiske lande.

Dog fortæller de også, at de ikke kender det præcise beløb der er tale om for hele Europa.

Dokumentaren appellerer, udover logos, også til etos, ved brugen af hovedkilden som er ”insideren” med en maske på. Insideren er en erfaringskilde4 , som bærer os igennem store dele af historien.