Indledning
”Det er røveri” sådan siger professor Christoph Spengel i international skatteret i dokumentarfilmen ”Mændene der plyndrede Europa”, som er udgivet i 2018 af DR.

Dokumentarfilmen er instrueret af Mads Ellesø. I følgende analyse og vurdering af Dokumentarfilmen vil der forekomme et kort resume, samt hvilken dokumentartype ”Mændene der plyndrede Europa” er ogdens opbygning og vinkling.

Derudover vil der forekommeappelformer,autenticitetsmarkører, fiktionskoderog filmiske virkemidler. Til sidst vil der være en vurdering af dokumentarfilmen.

Dokumentarfilmen omhandler historien om et netværk af internationale finansfolk fra London og Frankfurt og nogle af verdens største banker, som plyndrede store dele af Europa for mere end 410.000.000.000 kr.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Peter Løchte og Christoph Spengeler ekspertkilder, idet de har viden indenfor emnet. Dette gør, at dokumentaren fremstår mere troværdig.

Dokumentarfilmen gør også brug af forskellige arkivmaterialer. F.eks. vises der et klip fra nyhederne, hvor de taler om situationen omhandlende udbytteskat (5.13).

Et andet eksempel er et billede af nogle vigtige papirer, som viser, at de tyske skattemyndigheder bliver mistænksomme og stopper udbetalingen af mere end €462.155.980,23 (22.38).

Arkivmaterialerne gør dokumentarfilmen mere pålidelig, idet detbevises, at de forskellige ting har fundet sted.

I dokumentaren gøres der ikke brug af særlige mange fiktionskoder , f.eks. tilbageholder de ikke viden eller bruger berettermodelen. Dog anvender de skuespillereog kulisser tilat lave rekonstruktionerne.

I dokumentaren bliver der anvendt mange forskellige filmiske virkemidler. F.eks. bruger instruktøren Mads Ellesø mange forskellige perspektiver.

Bl.a. bruges der fugleperspektiv i starten af dokumentaren. Her befinder vi os i Frankfurt i et højhus på 30 etage.

I denne sammenhæng taler insideren om, hvordan de snupper befolkningens skattepenge. Her giver det nemlig god mening at bruge fugleperspektiv, idet det udstråler, at man er større og har mere magt, og som insideren selv siger ”Vi er de snedigste. ”Vi er genier” (0.30). Derudover bruges der også frøperspektiv i dokumentaren.