Mændene der plyndrede Europa | Dokumentar analyse

Indledning
Når muligheden kommer for at bliver mange milliardær, kan man ikke modstå. Mere vil have mere, her kaster Danmarks Radio lys over skandalen om udbytterskat.

Denne dokumentar blev produceret i 2018 og instrueret af mads Ellesøe. Det var et af Europas størst kup til dato.

Dokumentaren handlede om et enormt kup, det der beskriver dokumentar ret godt, er dette citat af Christoph Spengel ”Det er røveri” (14:21).

Ja det var et røveri, der ikke kun havde et drejningspunkt for Danmark, men stort set hele Europa. Det var et røveri eller nærmere et kup, der omfattede mange internationale finansfolk, jurister osv. fra b.la.

Uddrag
Vinklen i dokumentarfilmen som instruktøren prøver at belyse os, er for hvordan dette kunne lade sig gøre. Mads Ellesøe fremhæver det allerede i dokumentaren titler ”Mændene der plyndrede Europa”.

Der bliver allerede fremhævet i titlen hvordan denne gruppe af mænd skal fremstå, som noget negativt, der han gør brug af ordvalget ”plyndrede”. Igennem filmen bliver hans vinkel på disse mænd, som fremstilles grådige personer.

Igennem rekonstruerede scener bliver der lagt vægt på luksuriøse boliger, fester med kendisser og dyrere biler. Han bruger også tallene der ruller op ad (22.11), som bliver til mere og mere.

Instruktøren har med vilje ved 25 minutter vist en masse jobs, for at vise os de mennesker der betaler til skat og hvad de penge går til, her ser man en masse skolebørn.

Så lige efter bliver der vist, en kæmpe fest på en yacht (25.12). Dette giver os effekten af, hvor grådige og ufølsomme de i virkeligheden var.

Som han selv nævner ”For mig og for de andre var staten fjenden”(22.01), det giver også vinklen til hvorfor de udførte kuppet. Fordi staten var deres fjende.

Dette gør dokumentarfilmen en dybdeborende dokumentar. Det ses da vores fortæller ikke fremtræder fysisk i filmen, men er aktivt del af filmen.

Lydsporet der bliver brugt i dokumentaren, er voiceover, som er med til guide os igennem filmen på en forstående måde.

Som man også ser i filmen, skrider den dybdeborende dokumentarfilm frem kronologisk, men som der bliver fortalt er der flashback i form af rekonstruktioner der er med til at understøtte ”insiderens” historie.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu