Litterær artikel: Oplysningstidens litteratur – “Om Ænderne og Sælhunden” af Ludvig Holberg & “Levnet og Meeninger” af Johannes Ewald

Indledning
Oplysningstidens litteratur skildrer to forskellige perioder. Er mennesket fornuftigt fra fød-sel eller skal det blive fornuft med tiden? Fablen ”Om Ænderne og Sælhunden” af Ludvig Holberg og selvbiografien ”Levnet og Meeninger” af Johannes Ewald er begge skrevet i 1700-tallet, men de adskiller sig alligevel fra hinanden. De to tekster viser to forskellige aspekter af oplysningstiden. Den rationalistisk periode i starten af 1700-tallet og den sen-timentale periode i slutningen af 1700-tallet.

Uddrag
Fablen ”Om ænderne og Sælhunden” har den hensigt, at vise hvad folk tænkte og sagde i Rationalismen. Som nævnt, er den skrevet i 1751, hvilket er i slutningen af Rationalismen. Sælhundens er den fornuftlige i fablen, men det bringer den ikke noget godt.

Selvbiografien ”Levet og Meeninger” viser hvordan litteraturen blev skrevet i sentimental-ismen. Johannes Ewald beskriver Arendse som en meget smuk kvinde og næsten som uopnåelig. Arendses ydre bliver kun beskrevet med positive ord. Hun er en fortryllende brunette, hun har mørkebrune og strålende øjne, en lille krogede næse, en mund hvorpå gudinderne for skønhed og ynde spørger og tykke kastanjebrune lokker.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter