Litterær artikel “Klokken” af H.C. Andersens

Indledning
En tåget dag står en vandrer med blondt hår iført en sort frakke og kigger ud over tågehavet, mens han står på kanten af et bjerg. Han betragtedes af mange som et klassisk eksempel på en romantiker. Men det interessante ved vandreren er ikke, hvad verden tænker om ham, og hvordan han betragtedes, snarere er det interessante, hvad han mon tænker om verden og tilværelsen. Vandreren er malet af C.D. Friedrich, en tysk maler i den litterære periode romantikken, som er emnet for denne litterære artikel. Der bliver sat fokus på to spørgsmål: Romantikernes opfattelse af tilværelsen og hvilke værdier, der gennemsyrer romantikken? Besvarelsen af de to spørgsmål besvarer jeg igennem kunsteventyret klokken med en analyse og en fortolkning af de temaer og budskaber, som værket forsøger at give videre.

Uddrag
H.C. Andersens Klokken er et kunsteventyr, idet der er en masse genretræk, der optræder i værket. Blandt genretrækkene kan man nævne: det magiske tal 3, en prins, modsætninger, som rig kontra fattig, fortællersynsvinklen er alvidende, og karaktererne er uddybet og runde i modsætning til folkeeventyr, hvor man lige får en snert af, hvordan de ser ud etc.

I kunsteventyret er der nævnt tre geografiske steder: Byen, uden for byen og skoven. Byen beskrives som stor med snævre gader. Side 1 linje 1: ”Om aftenen i de snævre gader i den store by…” Uden for byen beskrives som et sted, hvor man kunne se den prægtige aftenhimmel, og tydeligt høre klangen af klokken.

I Klokken indgår to vigtige personer – kongesønnen og konfirmanden. Jeg vil fokusere på Kongesønnen. Han er højtstillet i samfundet, da han er kongens søn. Han er en intuitiv person og er samtidig nysgerrig, idet han går ind i skoven på grund af hans nysgerrighed. Den intuitive side kommer til syne, da konfirmanden insisterer på at gå til højre, ”thi den plads havde jo alt stort og herligt.” men kongesønnen vælger at gå til højre, i kraft af at han følger sin intuition.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter