Indledning
”Det begynder altid på samme måde” (s. 108 l. 23). Sådan starter kriminovellen ”Enoch”, som er skrevet af den kendte amerikanske forfatter Robert Bloch i 1945.

Læseren bliver gennem historien sat ind i den psykologiske del af en ekstrem morders hjerne. Med et gennemsyrende emne i form af ondskab samt en karakterfokuseret overskrift

fanges læseren hurtigt af tekstens hårde start in medias res. I denne artikel vil jeg analysere tekstens sproglige virkemidler og lave en personkarakteristik.

Uddrag
Mr. Cassidy’s nervøsitet. Dette er gennemgående for hele historien, hvilket giver en god billedmæssig gennemgang inde i hovedet for den enkelte læser.

Desuden benytter Robert Bloch mange gentagelser i teksten, som forstærker et budskab eller aspekt vedrørende en karakter.

For at tage et eksempel, så bliver det gentaget mange gange af Enoch, at Seth skal slå ihjel. ”Han beder mig om at dræbe mennesker - for ham” (s.109 ll. 28-29).

Da Enoch i overført betydning kan tolkes som en stemme inde i Seth’s hoved, markerer denne gentagelse sig som en vigtig del af handlingen.

Der er mange elementer i novellen, som får den til at pege i den retning som den gør. Et andet eksempel er de mange symboler i teksten.

Eksempelvis kunne fængselscellen være et symbol på den indespærring, som psykisk syge oplever i deres egne kroppe.