Kvindernes kamp og ligestilling

Opgavebeskrivelse
1. Redegør for kvindernes kamp for ligestilling og frigørelse i forbindelse med ungdomsoprøret.

2. Foretag en historiefaglig kildeanalyse af Suzanne Gieses tekst “Derfor kvindekamp” (1973) samt en analyse af uddraget fra Suzanne Brøggers “Fri os fra kærligheden” (1973) med henblik på deres opgør med traditionelle normer og værdier.

3. Diskuter forskellen på de to teksters analyse af kvindernes frigørelse.

Problemformulering
Hvordan indgik debatten om kærlighed og boformer i kvindernes kamp for ligestilling og frigørelse under ungdomsoprøret?

Indledning
1960’erne er en storhedstid for frisind og demokratisering. Det var et af de mest omvæltningsårtier for Danmarks samfund, politik, kultur og normer. Tiden bestod af store politiske og kulturelle omvæltninger heriblandt ungdomsoprøret, kollektivisme, kvindebevægelse og socialisme både i og uden for Danmark.

Mange af de fænomener og politiske bevægelser er et af de parametre som ændret den måde, vi tænker politik.

I 1960’erne og 70’erne ændret politikken sig markant. Man fulgte ikke længere efter sine forældres fodspor, politisk eller kulturelt. Man gjorde op med de gamle ideologer og traditioner. De unge syntes det var gået for vidt med jagten på materiale goder, og at man glemte livets sande værdier.

Det var på tide at gøre op samfundets undertrykkelse af børn, kvinder, den frie tanke og de naturlige indsigter . Der opstod en kløft mellem de gamle normer, og de unge der repræsenterede nye tanker og idéer om at skabe et nyt samfund.

Tidens højkonjunktur førte til dannelsen af velfærdsstaten, men med det stod stor irritation for mange, da det blev opfattet som om staten tog pengene fra folk.

Kvinder begyndte at gør sit indtag på arbejdsmarkedet og begyndte at kræve ligeret med mænd i samfundet både på arbejdspladesen og i hjemmet.

Med fokus på kvindernes kamp for ligestilling og frigørelse under ungdomsoprøret vil denne opgave komme ind på de samfundsmæssige omvæltninger på Danmark i 60’erne og 70’erne, derefter en analyse af uddraget fra Suzanne Brøggers “Fri os fra kærligheden” samt en analyse af Suzanne Giese ”Derfor kvindekamp”.

Indholdsfortegnelse
indledning 1
problemformulering 1
redegørelse 2
historisk analyse 4
litterær analyse 6
diskussion 8
konklusion 9
literratur liste 10

Uddrag
Ungdomsoprøret er en afgørende central begivenhed, som satte betingelser på vores levemåde. Bagrunden for ungdomsoprøret var frigørelse, frigørelse fra de gamle ideologier og et patriarkalsk undertrykende samfund, i hjemmet, skoler, og arbejdspladser.

En karakteristisk træk for oprøret var at det byggede på en overordnede kritik af den vestlige livsform, som var bygget på den individualistiske jagt på materiale goder og undertrykte lyst og seksualitet.

Der blev etableret en kultur og ungdom, der dyrkede eget musik, tøj og livstil, der i den sammenhæng provokerede ældre generationer.

Der opstod en kløft mellem den gamle generation, der repræsenterede de gamle 4 normer og de unge der repræsenterede nye tanker og ideer om at skabe et nyt samfund.

Tiden hvor ungdomsoprøret fandt sted blev kaldt for den glade hippietid. Unge i vesten gjorde oprør mod normer, både med deres handlinger og med deres påklædning.

The Beatles var det helt store pop/rockikon. Udtryk som beatmusik og rock n roll præget nu kulturen, fordi det gjorde plads til krops og lyst udfoldelse. The Beatles’ musik, væremåde og lange hår frisatte masser af kræfter i ungdommen. Hen over årtiet kom der mere handling på de nye livsformer.

De livsformer, der gjorde op med forældrenes nedarvede og forsigtige konservative og materielle livsstil kom til at hedde provoer, hippier og kollektiver

Provo-bevægelsen kom til Danmark fra Holland og USA .Den bestod af ganske få unge som fik en omtale om at være idioter, provokatører, forbrydere, narkomaner osv. Provoernes bedst kendte
7 happenings, blev de forærede byen 400 hvidmalede cykler, som folk frit kunne bruge istedetfor biler .
Happenings lagde vægt på processen end produktet.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her