Kronik – Sprogbrug i det offentlige rum

Indledning
Indførslen af Grundloven i 1849 gav den danske befolkning en række rettigheder som fx ytringsfri-heden. Ytringsfriheden er en rettighed som mange danskere stadig nyder og gør brug af i dag, specielt på de sociale medier som Facebook bliver denne brugt flittigt.

Mange brugere udnytter og bruger mediet som et sted hvor de kan sige deres mening og holdning til både emner og personer frit og uden konsekvenser. Holdningen bliver skrevet uanset om den er sød eller om den bare ikke skulle have været ytret.

Journalist og boghandler Rikke Viemose påpeger i hendes artikel fra Politikken den 2. juli 2015 hvordan sprogbruget i det offentlige rum i dag er så voldsomt og nedladende overfor specielt minoriteter at det er tid til at hive håndbremsen i.

Hun erklærer at mange bruger ytringsfriheden forkert og at mobning for den nye danske folkesport, men står det virkelig så slemt til? Og kan vi egentlig tillade os at sætte regler op for hvordan man må snakke og skrive i det offentlige rum?

Uddrag
Rikke Viemoses væsentligste pointe i hendes artikel er, at vi skal opføre os ordentligt og mere an-stændigt når vi debatterer og kommenterer i det offentlige rum. I citatet ”Hvordan kan det gøre så mange vrede, at man opfordrer dem til at tage hensyn til andre, der bliver såret og ramt af det? (s. 6) understreger hun hvor vigtigt det er at tage hensyn.

Ifølge hende har den danske mentalitet udviklet sig således at vi er blevet dårligere til at tage hensyn og sige fra overfor nedrigheder som negative ytrin-ger. Hun giver bl.a. Mohammedtegninger en del af ansvaret for hvorfor det i dag er noget særligt dansk ikke at kunne sige fra og desuden for at undskylde latterliggørelsen af andre.

Hun skriver at hvor man i dag gerne må nedgøre minoriteterne, gjaldt det i gamle dage at; ”de satte høflighed, an-stændighed og ordentlighed over alle andre dyder” (s.7), hvilket indikerer at det at nedgøre nogen, uanset hvem, ikke var noget man gjorde.

Rikke Viemose gør det desuden klart, at hun mener, at poli-tikere og redaktører, som trykker de nedgørende indlæg i fx aviser, skal være bedre til at sige fra over-for det had og de nedrigheder, som præger Danmark i dag.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu