Eksamenssæt STX 18. maj 2017 opg 4. Det personlige ansvar i dag – “Drop nu offerrollen, og tag ansvar for dit eget liv” kronik

“Drop nu offerrollen, og tag ansvar for dit eget liv” af Alex Vanopslagh, 2016

Opgavebeskrivelse
Skriv en kronik om det personlige ansvar i dag.
Din kronik skal indeholde en redegørelse for synspunkterne og en karakteristik af argumentationsformen i "Drop nu offerrollen, og tag ansvar for dit eget liv" (tekst 4).
Diskuter synspunkterne.

Indledning
I verden i dag er der en rekordmængde af højtuddannede mennesker, og konkurrencen i erhvervslivet har aldrig været mere omfattende. Unge danskere er bevidste om, at der er høje krav og ikke mindst forventninger om, at de skal klare sig så godt som muligt. Succes bliver målt på, hvor godt et job man beskæftiger sig med, hvor dyr en bil man kører i og, hvor stort og moderne et hus man ejer. Det lægger et pres på studerende til at tilsidesætte deres behov og stræbe efter forøget effektivitet og overblik. Det er ikke uhørt om, at gymnasieelever kører sig selv i jorden på grund af de høje krav, som de stiller til sig selv.

Uddrag
Alex Vanopslagh har altså været lige ved at knække under vægten af konkurrencestatens præstationskultur, men med et velkendt dansk ordsprog fortæller han, hvad der skulle til for, at han kunne komme op på hesten igen –”For mit vedkommende var det et spørgsmål og at klemme ballerne sammen og give det en ekstra skalle”. Her understreger han sin autoritet til at argumentere imod det som gør, at offerrollen er tilstede i vores samfund, og yderligere formår han at vække den logiske tankegang hos læseren.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter