Det peronlige ansvar i dag | Dansk

Indledning
Der er i dag en rekord høj mængde af højtuddannede mænd og kvinder, og konkurrencen har aldrig været mere omfattende i erhvervslivet end den er i dag. De unge er bevidste om de høje krav og forventninger, der ligger på deres skuldre.

Succes bliver ikke målt i hvor meget man som individ har udviklet sig og opnået, men på hvor høj en stilling man har, hvilken bil man kører i, og ikke mindst hvor mange cifre der er på lønsedlen. Dette ligger et enormt pres på de studerende, der er tvunget til at presse sig selv til det yderste og stræbe efter succes.

De unge er ved at knække under konkurrencestatens præstationskultur, men har de det virkelig så slemt? Og gør det nogen forskel at vi brokker os? Netop dette omtaler Alex Vanopslagh i hans debatindlæg ”Drop nu offerrollen, og tag ansvar for dit eget liv” fra Politiken d. 10. august 2016, hvor han bl.a. kommer ind på, at det ikke gavner de unge, at de går og har ondt af sig selv.

Uddrag
Først og fremmest mener Vanopslagh, som titlen også antyder, at de unge skal stoppe med at fremstille dem selv som ofre og undlade at skyde skylden over på samfundet.

Han mener derimod, at de unge skal tage ansvar for dem selv og forsøge at gøre noget ved problemerne, i stedet for at undvige dem: “Vejen ud er at tage ansvar i stedet for at vente på, at nogle kommer og redder os fra konsekvenserne af vores egne valg.”

Han mener, at unge mennesker har en generel tendens til at skælde ud på samfundets præstationskultur og konkurrencestatslogik, når de føler sig presset og stresset, som han nævner i starten af debatindlægget. Derimod argumentere han for, at unge bør lære, at stå på egne ben og være selvstændige individer.

For det andet mener Vanopslagh ikke, at det udelukkende er de unge selv, der gør dem til ofre i samfundet, men derimod at det er samfundet der som en helhed ser på de unge som ofre.

Han mener, at hvis vi ikke sætter en stopper for dyrkelsen af offerkulturen, har han svært ved at se, hvordan vi skal klare os igennem livets udfordringer, når vi ansvarsforskyder alle vores problemer: “Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal komme igennem livets udfordringer, hvis der er prestige i at have ondt af sig selv eller at råbe højt om, at andre mennesker skal løse vores problemer.”

Han mener, at samfundet er for stærkt præget af, at vi som unge har det hårdere end vores foregående generationer, da vi lever i en såkaldt præstationskultur. Vanopslagh udtrykker, at vi som samfund skal tage afstand fra at kategorisere vi unge som viljeløse stakler.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu