Det gode, det sande og det skønne | H.C.A & Skovgaard

Indledning
Det gode, det sande og det skønne. Det var i romantikken idealerne, som kunstnerne skrev og malede efter. Dette var tiden efter oplysningstiden, hvor der i stedet for den kølige fornuft, blev fokuseret på natur, kærlighed og drømme, hvilket teksterne også bar meget præg af.

Dette vil man blandt andet lægge mærke til hvis man læser H.C Andersens digt ”Nattergalen”, som var et eventyr han skrev i 1844, hvor romantikken var på sit højeste.

I Nattergalen var der fokus på det simple og det smukke, som gik ud på en fugl der kunne synge så smukt, at alt andet overfladisk som rigdom og status var ubetydeligt.

I teksten blev naturen gjort til det højeste, da kun naturen kunne skabe den rigtige nattergal. Dette var ofte typisk for romantikken, hvor naturen blev beskrevet som idyllisk og ren. Disse romantiske idealer kom også til udtryk i kunsten.

P.C. Skovgaard malede i 1873 et maleri kaldt ”Badende drenge ved bondedammen”, På billedet ser vi igen det naturlige, det smukke og det sande, som i alt enkelthed er smukt.

Uddrag
Det er tydeligt at Andersen Har forsøgt at udsende et budskab med denne tekst. Budskabet i teksten bærer igen præg af at den er skrevet i romantikken, da budskabet udtrykker idealerne om det simple og det ægte. Teksten budskab er at man ikke skal dømme nogen for deres udseende, men sætte pris på enkelthed og ægthed.

Dette lærer kejseren ved at han først bliver betaget af det materielle, men senere hen får en åbenbaring og ender med at forstå et noget så simpelt og naturligt som en nattergal, kan være det der ender med at rede hans liv.

Dette er et budskab, som man kunne forestille sig at Andersen har oplevet fra hans eget liv. Dette kan man forestille sig på baggrund af hans historie, samt hans andet eventyr ”Den grimme ælling”, som også har et budskab der beskriver, at det ikke er det ydre som har den største betydning

På samme måde som Nattergalen lever op til den romantiske idealisme og romantiske træk, gør maleriet af P.C. Skovgaard det også. Dette kommer blandt andet til udtryk i billedets motiv. Billedet er af 4 drenge der er ude at bade ved en dam, igen i den smukke natur. Det er et figurativt billede, da det er 4 drenge som fremstår tydeligt i billedets motiv.

Landskabet er ved en dam, og det er malet i romanistik stil, hvilket vil sige at naturen fremstår idyllisk og smuk. På maleriet ser vi at de 4 drenge er ude at bade, og at det ligner en ganske naturlig ting for dem.

Uden at kende konteksten, er det muligt at tænke at de er i familie sammen, da de non-verbale tegn viser os at de kender hinanden godt. Dette kan man tolke, da de er helt nøgne og samtidigt viser deres mimik at de er meget afslappede i hinandens samvær, så derfor kunne man forstille sig at det er 4 brødre der er nede at bade sammen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu