Sprogbrug i børneudsendelser | Kronik

Indledning
Når Tv’et kører foran børns hoveder, bliver børnene påvirket af hvad de ser og hører. De lærer og tilegner sig nye ord, talemåder og eventuelt nye måder at omgås andre på. Børnene begynder muligvis at anvende samme sprogbrug når de taler. Børn gennemgår en kæmpe læringsproces om hvordan man skal opføre/tilpasse sig nutidens samfund.

De er således meget lærenemme og nok mere sårbare for også uhensigtsmæssig sprogbrug og adfærd. Børneudsendelser vises for at underholde og belære børn/unge. Hvis dialoger og adfærd i udsendelserne bliver udtrykt med brug af bandeord og groft sprog, vil børnene tilegne sig samme sprogbrug og adfærd og eventuelt kommunikere på samme måde overfor dem de kommunikerer med.

Uddrag
”Panisk påske” er blevet sendt på en børnekanal i løbet af påsken. Det er en serie med fem afsnit. I nogle af dialogerne bliver der sagt “ Vi ved hvor du bor, vi nakker din mor”.

Det er hårde og grove ord og med en meget truende tone. Men børn kan tro, at det er i orden at tale til andre på den måde. Børn kan ikke altid sortere i hvad der er rigtigt og forkert.

Selvom der i mange tilfælde kan være en anden mening bag ordene, vil børn ikke altid kunne forstå baggrunden bag disse ord. Betydningen vil let kunne misforstås af den aldersgruppe, der ser udsendelserne. Det kan få betydning for sprog og handlinger i hverdagen. Sproget i børns vennekredse bliver nemt præget af hvad de ser og hører via medier og via hinanden.

Forfatteren af debatindlægget er Marianne Rathje (f. 1973), adjunkt ved institut for sprog og kommunikation, syddansk Universitet.) Debatindlægget er udgivet i Berlingske, som førhen var en borgerlig (konservativ) avis, men i dag er avisen partipolitisk uafhængig.

Avisen med debatindlægget er udgivet den 25. april 2015. Debatindlægget beskriver ud fra egne erfaringer at sprogbrugen i børneudsendelser er for groft. Her bruger hun eksempler fra hendes egen niårige datter, som er kommet hjem fra børnehave, hvor hun har fortalt at børnene i hendes børnehave også har set Panisk Påske og flere har sagt “Vi ved hvor du bor, vi nakker din mor’.

Hun anfører sin egen mening om at sprogbrugen er særdeles negativ, at det har en negativ effekt på børnenes adfærd. Forfatteren beskriver hvordan datteren, efter at have set serien, stolt har sagt “Fuck dig” og “Fuck ham”. Datteren fik dog klar besked om ikke at sige disse ord igen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu