Indledning
1. Hvad siger en persons kondital noget om?
Konditallet afspejler kroppens maksimale iltoptagelse.

Udregningen for konditallet: Konditallet kan altså forbedres på 2 forskellige måder. Det kan enten ske ved at forbedre sin maksimale iltoptagelse, eller tabe vægt. En person med lav vægt og høj iltoptagelse vil altså have et højt kondital. Konditallet afspejler altså personens evne til at optage ilt til musklerne, sådan at de kan yde i længere tid. Tabellen i bilag 1 illustrerer en måde at måle sit kondital på nemlig coopertesten.

Uddrag
Konditionen er et udtryk for en persons evne til at optage ilt. Konditallet er så et begreb og måleenhed, som bruges til at beskrive personens kondition ift. Kropsvægten.

Når man træner sin kondition, gælder det om at optimerer hjertet, lungerne og kredsløbets evne til at transportere ilt rundt i kroppen, til de muskler som er sat på arbejde.

Processen kan ses i bilag 3, som beskriver processen, fra pulsen stiger og blodet pumpes rundt i kroppen, til man stopper med sin aktivitet, hvor man så puster videre, grundet det som man kalder iltgæld, som skal kompensere for den iltmangel, som blev skabt i starten af aktiviteten.

Efter en længerevarende træningsperiode, kan man så opleve at, ens kondition bliver bedre. Det sker blandt andet, fordi hjertet bliver større og stærkere, og derfor kan pumpe mere ilt via blodet rundt i kroppen, som gør at musklerne kan yde i længere tid. En anden effekt af øget kondition, er at man får flere og større mitokondrier. Deres job er at omdanne ilten til energi, og så videredistribuere den til musklerne. Når man træner konditionen, får man også flere små blodkar omkring musklerne, der sørger for at der altid bliver leveret nyt og iltholdigt blod til musklerne.