Jødeaktionen | DHO | 10 i karakter

Problemformulering
De Danske Jøder
Hvordan udtrykte man sig i forbindelse med jødeaktionen?

- Redegør kortfattet for sammenbruddet af samarbejdspolitikken og de deraf følgende jøde- og redningsaktioner via selvvalgt materiale.

- Foretag en litterær analyse af Otto Gelsteds ”Det hjemløse skib” fra digtsamlingen ”Emigrantdigte” (1945) og evt. Et andet valgfrit digt fra samme digtsamling.

Lav en kildekritisk analyse af kilden ”1600 danske jøder og 125 danske kommunister ført til Tyskland” i ’De Frie Danske’ fra oktober 1943.

- Sammenlign teksterne med henblik på at diskutere de holdninger, følelser og budskaber som kommer til udtryk i forhold til besættelsen.

Indledning
Jeg har i denne opgave valgt at svare på problemstillingen ”Hvordan udtrykte man sig i forbindelse med jødeaktionen?”.

Jeg synes, at netop dette emne er det mest interessante, relevante og essentielle ved 2. Verdenskrig, da der på verdensplan var et helt folkefærd, der blev truet på livet. Dette resulterede i drabet af ca. 6 millioner jøder.

I Danmark var jøderne dog bedre stillet og det officielle dødstal var 116 personer da krigen sluttede. Dette tal havde formentlig været væsentligt højere, hvis samarbejdspolitikken ikke havde eksisteret .

Jeg vil i denne tekst starte med at redegøre for samarbejdspolitikken og derefter dens sammenbrud.

Efter dette vil jeg forklare, hvad jøde- og redningsaktionerne, som var følge af samarbejdspolitikkens sammenbrud, gik ud på.

Herefter vil jeg undersøge folkets holdninger, handlinger og følelser ved først at analysere de to givne kilder ”Det hjemløse skib” af Otto Gelsted udgivet i 1945 og ”1600 danske jøder og 125 danske kommunister ført til Tyskland” i ’De Frie Danske’ fra oktober 1943 og endelig vil jeg sammenligne disse.

Indholdsfortegnelse
1. Indledning/problemformulering…………3

2. Hvad gik samarbejdspolitikken ud på?...................3

3. Sammenbruddet af samarbejdspolitikken…..………4

4. Jøde- og redningsaktionerne……………..4

5. Otte Gelsted……….5

6. ”Det hjemløse skib” af Otto Gelsted fra 1945………..5

7. ”De mørke Fugle fløj” af Otte Gelsted fra 1945……….6

8. ’De Frie Danske’………………..6

9. ”1600 danske jøder og 125 danske kommunister ført til Tyskland” i ’De Frie Danske’ fra oktober 1943....7

10. Sammenligning af Otto Gelsteds ”Det hjemløse skib” fra 1945 og ”1600 danske jøder og 125 danske kommunister ført til Tyskland” i ’De Frie Danske’ fra oktober 1943..............7

11. Konklusion…………………….7

Uddrag
Jødeaktionerne skete som følge af sammenbruddet af samarbejdspolitikken. Danmark blev underlagt tysk militær og den 29. august 1943 blev enkelte jøder taget til fange og anbragt i Horserødlejeren på Sjælland, eftersom nazisterne mente, at de var en trussel.

Det havde før den 29. august 1943 ikke været muligt, at arrestere nogle jøder da det var en del af samarbejdspolitikken, men efter regeringens ophør lå det nu frit for.

Blot 2 dage senere, den 31. august 1943 var truslen væsentlig større, efter at en gruppe danske nazister havde røvet Mosaisk Trossamfunds sekretariat, i København.

På det røvede kontor fandtes et register over alle danske jøder, samt deres adresser. Adresserne blev efterfølgende overleveret til nazi-ledelsen i Danmark.

Heldigvis blev jøderne hurtigt gjort opmærksom på røveriet af registrene gennem troværdige politikere, der var blevet informeret af det tyske besættelsesregime. Dette gav jøderne et forspring til den aktion, man kunne forestille sig var i vente.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu