Hvidstensgruppen | DHO

Opgavebeskrivelse
Redegør for de vigtigste træk ved den danske modstandskamp under besættelsen 1940-1945, med særligt fokus på Hvidsten-gruppen.

Analysér spillefilmen ’Hvidsten gruppen’ (2012), med særlig vægt på filmens hovedpersoner, filmiske virkemidler og historiebrug.

Diskutér hvordan filmen bruger og forholder sig til historiske fakta. Inddrag konsensusmyten i din diskussion.

Indledning
Jeg har valgt Hvidstensgruppen og det skyldes at jeg finder det personligt meget interessant. Jeg har ikke den bedste erfaring og jeg vil derfor gerne lærer en masse nye ting om dette emne fordi, det var en vigtig del der var med til skabe dansk historie.

Jeg vil besvare problemformuleringen ” Hvilken rolle og betydning har modstandsgruppen Hvidsten Gruppen for Danmark, og kan de kaldes helte eller skurke?

”samt redegør for de vigtigste træk ved den danske modstandskamp under besættelsen 1940-1945, med særligt fokus på Hvidsten-gruppen.

Så vil jeg udover det se filmen om hvordan hvidstensgruppen fremstiller det var at leve under de forudsætninger der var dengang tilbage i 2. verdenskrig.

Jeg vil derfor tage konkrete nedslag fra filmens virkemidler og Dramaturgier der er brugt til at fremstille det der var sket.

Indholdsfortegnelse
Indledning 3
Opgaveformulering 3
Metodeafsnit 3
Redegørelsen 4
Analysen 5
Diskussion 8
Konklusion 9
Litteraturliste 9
Bilag 10

Uddrag
Filmen hvidstengruppen følger berettermodellen, da man følger spændingen gennem hele filmen indtil den pludselig rammer klimaks.

I introduktionen af filmen står der med stor hvis skrift ”Den 9. april 1940 blev Danmark besat af Tyskland”, ”nogle må dø for at andre kan leve” og inden filmen starter kom teksten ”baseret på virkelige hændelser”.

Dette skaber en baggrund for familiens handling da det er en vigtig information. Selve opbygningen forekommer i de første par scener hvor man bliver præsenteret for familiemedlemmer, der er i gang med at gøre klar til Marius og Gudrun sølvbryllup.

Her får man et indblik i hvordan familien er, og udefra dette kan man se en glad familie og ikke mindst den gode stemning der på kroen.

Senere kommer et indslag for statsministeren over radioen som er med til at ødelægge den gode stemning, da man hurtig fanger at den påvirker alle negativt.

Da Marius og hans familievenner sidder i et rum for sig selv og diskutere mens statsministeren snakker, udbryder Anders Steensgaard ”Hvis bare man da for fanden kunne gøre noget”

Udslaget af dette er Anslaget i berettermodellen da den giver en forståelse for hvad der kommer til at ske videre i filmen.

Præsentation foregår ved sølvbryllupsfesten da man bliver introduceret til hvem gæster er, hvem der er for og imod det tyske samarbejde.

I 1943 kommer Thorpe og Axel Nielsen på besøg på kroen, Marius havde nemlig tidligere lovet at hvis Thorpe fik brug for hjælp vil han gerne hjælpe til.

Thorpe er kontaktmand for Randers og Axel Nielsen er ansvarlig for engelsk nedkastning af våben og sprængstoffer i Jylland

da han mener at Hvidsten kro er den bedste placering i forhold til nedkastning, vælger han at spørger Marius om han vil starte en nedkastning gruppe.

Dette er uddybningen, da det er starten på modstanderbevægelsen. Sabotøren Jacob blev kastede ned med containerne og da opholder han sig på Hvidstenskro, Efter han er rejst går der

ikke lang tid før ham og en anden sabotør ved navn jan blive fanget, da Jacob ikke når at indtage giftkapslen skaber dette en point of no return, fordi at han nu kunne finde på at tale over sig til Gestapo.

Marius og Gudrun bliver stillet et ultimatum om han de kan flygte til Sverige men da de takker nej til tilbuddet, er der ingen vej tilbage.

Spændingen dukker først op da tysker smutter et forbi kroen og skaber dermed også en konfliktoptrapning da familien bliver adskilt, kun Gudrun, Bitten og Gulle får lov at blive tilbage på kroen. Otte mænd falder den dag heriblandt Niels, Marius og Peter.

Filmens klimaks optrapper her da det nu henrettelse foregår, Samtidig med det kommer der en afklaring og en eftervisning af filmens mening med titlen i starten betød ”nogle må dø, for at andre kan leve”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu