Indledning
Sammenbragte familier bliver en mere og mere normal ting nu til dags. Forholdet mellem familierne, som kommer i strid med hinanden

og hvor man skal lære at acceptere, at flere familier nu er samlet som en fælles. Netop denne konflikt kommer til udtryk i Nanna Gouls novelle ”Har man sagt A”

fra novellesamlingen Erle Perle fra 2017. Her møder man en sammenbragt familie bestående af faren, som har børnene Mille og Mikkel

og farens nye kone, som har børnene Sille og Sarah. I deres nybyggede parcelhus lidt udenfor byen kommer deres kontroverser i familien tydeligt til udtryk, når man møder familien, og får et indblik i deres forhold til hinanden.

Uddrag
Novellen foregår i et meget forrykt univers, hvor der i høj grad bliver gjort brug af humoristiske virkemidler.

Mange steder i novellen ser vi, hvordan der bliver gjort brug af mærkværdige og nogle gange overraskende sammenligninger som f.eks. i indledningen, hvor man hører om morens kærlighed til familien:

”Moren holdt af sine egne piger, som morgenen holder af solopgangen, af faren, som smørrebrødsjomfruen holder af smørrebrød

og af Mikkel og Mille, som en kost holder af sin fejebakke.” (s. 1, l. 6-8). I alle disse 3 sammenligninger beskriver hun sin kærlighed til familien.

Morgen og solopgangen er meget poetisk, hvorimod forholdet mellem kost og fejebakke er noget mere bizart. Tillige bruges der også humor når moren og faren snakker sammen nede i stuen.

Her snakker de om, hvordan moren ønsker at hendes børn skal have mere plads i huset, da hun ellers føler sig begrænset i sin frihed

og har brug for at få luft under vingerne. Lige netop derfor er der ikke plads til farens 2 børn inde i huset:

”Men faren ville ikke have sine børn til at bo i garagen, han holdt så meget af de to, så han sagde nej. –

Men der er jo ikke plads i huset, sagde moren, – hvor skal vi gøre af os selv? Jeg må have luft under vingerne.” (s. 1, l. 20-23).