Det bliver sagt | Analyse

Uddrag
Hvad er virkelighed og hvad er fiktion? Grænsen mellem disse to genrer udviskes og bliver blandet sammen, som derpå danner grundlag for genren autofiktion. Spørgsmål hos læseren forekommer tit i denne genre, da læseren ikke ved, hvad der er sandt.

Genren bliver taget op af Kristian Ditlev Jensen, der i sin roman ’Det bliver sagt’ fra 2001, beskriver de seksuelle overgreb, han oplevede i sin barndom. Kristian var 9 år gammel, da han starter turen gennem hans fremtidige trauma, sammen med Gustav. I uddraget er Kristian det meste af tiden en ung dreng på 9 - 12 år, men uddraget starter dog med en scene fra Kristians såkaldte voksenliv, da han er 19 år. Det meste af uddraget foregår i Frankrig, da Kristian som ung dreng, er på ferie med Gustav. Kristian stiller i den alder ikke spørgsmål til de voksnes handlinger, men derimod ser dem, som en stor autoritet. Han modsiger derfor heller ikke Gustav, og derpå gør dette Kristian til et nemmere offer for Gustav, (S. 133, l. 34) ”Gustav var jo bare en voksen jeg skulle lytte til”.

Kristians tryghedssøgende barndomssind kommer til udtryk i uddraget, da hans ben rammer hans cykel og klingen skærer sig ind i hans lår. Kristian søger tilbage til huset, hvor en dame vil rense hans sår. Kristian mener dog selv her, at hun er (S. 133, l. 29) ”... lige streng nok”. Derimod stoler han på Gustav og hans bedømmelser, selvom Kristian måske ikke er helt enig med ham. Gustav kommer af den grund også til udtryk, som kontrollerende over for Kristian. Det fremstilles ligeså i uddraget, at Gustav har ansvaret for Kristian, og bliver omtalt som Kristians ’voksenven’.

Selvom Gustav ivrigt gerne vil rense Kristians sår, løber han lige så hurtigt væk fra hans ansvar, da han bliver spurgt om Kristian skal på skadestuen (S. 134, l. 9) ”Det var forresten heller ikke hans barn”. Gustavs nægtelse omkring at køre Kristian på skadestuen, men i stedet binde et dybt sår ind med en tampon, fremsætter Gustav som en upålidelig person. Gustavs opførsel over for Kristian, understreger Gustavs manglende indfølingsevne og forståelse for Kristians mindreårige alder.

For selvom Kristian kun er en ung dreng, taler Gustav meget direkte til Kristian, og gør brug af vulgære ord over for ham (S. 134, l. 23) ”... Hvis hun kan stikke den op i kussen, må den sgu da være ren”. Gustav bruger sin voksne autoritet og relation til Kristian, til at træffe beslutninger på Kristians vegne.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her