Indledning
Kultur er som regel et uhåndgribeligt begreb. I daglig tale tillægges det en lang række betydninger, som tilsyneladende er indbyrdes modstridende.

Kulture har nemlig forskellige værdier, normer og manere. Grundet forskelligheden blandt de forskellige kulture, så opstår der hyppigt problematikker i forhold til mødet mellem de to kulturer.

En af disse kulturforskelle og kultur problematikker træder frem i denne novelle kaldet ”Grisen”, som er skrevet af Lars Saaby Christensen fra novellesamlingen ”Oscar Wildes Elevator”, som blev udgivet i 2004.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Grisen” som er en kortfilm på 23 minutter viser Asbjørns ophold på hospitalet. Asbjørn er kommet tilbage på stuen efter hans operation.

I det øjeblik Asbjørn vågner op fra operationen, er billedet af grisen væk, hvilket Asbjørn straks reagere på.

Det vises en montageklipning mellem vores hovedekarakter Asbjørn og den barer væg hvor billedet af grisen plejede at være.

Beskæringen af Asbjørn er her nærbillede, for at fremhæve hans reaktion på, at billedet af grisen er væk.

Udover vi får Asbjørns udtryk helt nært, krydsklippes der også til en point of view vinkel, for at se tingene fra Asbjørns synsvinkel.

I sidste indstilling klippes der over til et totalbilledet, hvor vi ser Asbjørn ligge alene til venstre, og den muslimske familie samlet om patienten til højre.

Ved at klippe mellem den objektive synsvinkel, hvor vi ser Asbjørn udefra, ser vi hans ansigtsudtryks helt tæt på. På den måde ligger vi mærke til hans reaktion.

Hvorefter der bliver set fra den subjektive synsvinkel, for at se tingene fra hans point of view af.

Dette gør, at vi udefra kan sætte os ind i det han ser, og deriblandt får vi seer en bedre forståelse. Indstillingerne er bevidst nærbillede, for at vi som sagt kommer helt tæt på Asbjørns følelser.