Forholdet mellem ord, mennesker og naturen

Indledning
Hver gang Jorden ændrer sine klimatiske forhold, er det med dens beboeres skæbne i Moder Jords tågede hænder. Vi lever på denne jord under nogle afsindigt specifikke forhold, og hvis vi selv kunne styre dem, havde vi nok allerede bevæget vores folkefærd videre til Mars.

Og dog, måske er vi gået ind i en tid hvor vi selv bestemmer. Spørgsmålet om, hvor vidt forholdet mellem menneske og planet er symbiotisk eller parasitisk, har plaget os længere end ord lader det udtrykke, men alligevel er der blevet gjort et forsøg gennem tiden.

I adskillige litterære værker er naturen motivet, og nogle hypoteser vil muligvis udvise en negativ ændring i, hvordan det motiv står til.

Nu handler det ikke længere om vore smukke lands natur, nu handler det om at frelse den fra os selv.

Der er ingen tvivl om at tro kan flytte bjerge, men kan ord rede planeter?

Denne opgave søger svaret i en række af danske litterære værker som Sebastian Wittrocks artikel ”Kan litteraturen redde klimaet?”, Theis Ørntofts digt ”Jeg drømte at vi ikke længere fastholdt hinanden i menneskelige former” med et særligt perspektiv til Schack von Staffeldts digt ”Indvielsen”.

Uddrag
For at grundlægge et overblik over, hvordan klima optræder i litteraturen, giver det udelukkende mening at redegøre for netop dette.

I Sebastian Wittrocks artikel ”Kan litteraturen redde klimaet?” åbner Wittrock op med følgende: ” Litteratur, som ikke beskæftiger sig med klimakrisen, er spild af tid.”

Et udsagn fra en digtsamling af Lars Skinnebach, som muligvis opridser den klimabevidsthed som er fremherskende i dansk litteratur. Endvidere fremlægger Wittrock en opremsning af en række forfattere som alle omfavner klimabevidstheden i deres værker.

Forfattere som Rasmus Nikolajsen med udgivelsen ”Tilbage til unaturen”, samt Victor Boy Lindholm, Liv Sejrbo Lidegaard, Andreas Vermehren Holm og Theis Ørntoft.

Emnet bliver taklet på et bredt spektrum af måder, hvor Charlotte Weitze falder i den satiriske ende, med romanen ”Den afskyelige”. En roman som beskriver en mands deltagelse i klimakampen som et udfald af hans forværrende svedproblem grundet temperaturstigninger.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her