Familieliv, kærlighed og køn | DHO

Hvordan opfattes og ændres kærlighed og seksualitet i 1800-tallet

Indledning
Kønsroller har en enorm betydning for hvordan vi opfatter os selv som mennesker i dagens Danmark. Det påvirker os på den måde vi identificerer os på. Ikke blot på grund af vores påklædning men også på grund af den måde vi agerer på i et forhold, i en vennegruppe, i et samfund eller i et system.

Og hvis vi tænker på de kønsroller som der var dengang så levede kvinderne jo i et ekstremt mandsdomineret samfund.

Jeg har om emnet Familieliv, kærlighed og køn hvor jeg så har valgt at kigge på kønsrollerne i samfundet fra 1800-tallet.

De to tekster jeg skal analysere, er tekster, der handler om henholdsvis en mand der beskriver en kvindes skønhed og personlighed i et digt. Og den anden er en tekst om en mand og en kvinde der deler samme passion om at kunne lide hinanden, men de er begge fra forskellige samfundsgrupper.

Så jeg vil altså derfor redegøre for kønsrollerne i borgerskabet i perioden 1800-tallet og fokusere på kærlighed og ægteskabsnormer.

Dernæst vil jeg analysere Christian Winthers digt ”Min skat” fra 1840 og en kildekritisk analyse af ”Breve om ægteskab og kærlighed” som er fra Familieliv i Danmark under ”Gårdmandsfamilien 1850-1950”.

Til slut vil jeg perspektivere til hvordan kønsrollerne, ægteskabsnormer, seksualitet og kærligheden er i dag og hvordan det adskiller sig fra 1800-tallets normer.

Indholdsfortegnelse
Indledning
Opfattelse og ændring af kærlighed og seksualitet i 1800-tallet
Beundring, forelskelse og kærligheden til kvinden
Umuligt og lykkeligt ægteskab
Perspektivering
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag
I slutningen af 1800-tallet var der en stor diskussion omkring kønsmoralen i samfundet.

I 1880’erne var der en stor debat omkring køn og seksualitet, kaldet sædelighedsfejden.

Denne debat blev kaldt en fejde som betyder kamp fordi tonen og måden man diskuterede på nogle gange kunne blive lidt meget hård.

Sædelighedsfejden startede da en norsk forfatter, Bjørnstjerne Bjørnsson, udgav i år 1883 et teater stykke kaldet ”En handske”. Han ønskede a gøre op med samfundets dobbeltmoralske syn på mænd og kvinders seksualitet.

Kønsroller er jo mere eller mindre et sæt normer for hvordan en person med et bestemt køn skal opføre sig.

Og i 1800-tallet var disse kønsroller ganske klare. Kvinden skulle være hjemme gående husmor som holdte hjemmet pænt og ordentligt mens manden skulle gå på arbejde og sørge for at de fik en indtægt så familien kunne overleve.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu