Eksamenssæt hhx 24 maj 2012 – 3. Essay om “Overvågning” & “1984”

Opgaven reflekterer over overvågningssamfundet og dets betydning for individet

Essayet tager udgangspunkt i teksterne:
– George Orwells “1984”
– ”Vi elsker overvågning – PET jubler” i Politikken fra den 20. oktober 2011 af Bo Maltesen
– Jyllands-postens indlæg ”Jeg vil ikke mere” af Anders Lund Madsen, 20. juli 2011

Indledning
For et stykke tid siden havde jeg en interessant snak om samfundets gøren og laden med en kammerat. Vi snakkede politik, vi snakkede økonomi, vi snakkede overvågning, vi var vidt omkring. Det var egentligt meget interessant, da vi begge havde forskellige holdninger og synspunkter, uanset hvad vi bevægede os ind på. Det mest interessante var dog overvågning. Politik kan være abstrakt, men stadig utroligt konkret, økonomi er jo groft sagt bare en masse tal, men med overvågning var det anderledes. Den ene af os brugte undersøgelser og udtalelser, og brugte dem som referencepunkt, mens den anden satte spørgsmålstegn ved disse og brugte det som argument. Det gik op for mig, hvor hurtigt man kan blive konspirationsteoretiker i dag. Bare man stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt der bliver indhentet oplysninger om os uden vores tilladelse. Man er vel naiv, hvis man tror at alle følger reglerne for overvågning blindt? Eller også har man det bare okay med store gradbøjninger eller brud på lovgivning. Vi nåede ikke til enighed, men vi nåede frem til, at uanset holdning ville den kommende udvikling være meget interessant at følge med i.

Uddrag
Det lugter lidt af "1984". Det er de totalitære tendenser, hvor ingen stiller spørgsmålstegn ved overvågning, fordi man sympatiserer vel ikke med terrorister? Der er nok ikke tale om at det diktatoriske styre "EngSoc", skal overtage magten og undertrykke befolkningen fuldstændigt, det kommer i en anden form.

---

Det er udviklingen. Udviklingen sejrer. Der bliver tjent mange penge på overvågning, herunder primært den online og der er utroligt mange forskellige aspekter, der gør det i dag gør det svært at komme begrebet overvågning under en paraply.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter