Opgavebeskrivelse
Opgaveformulering
Metode
Indledning
Redegørelse
Analyse
- Analyse af dokumentarserien “Fjendeland”
- Analyse af Anders Fogh tale
Vurdering
- Vurdering af betydningen af den danske deltagelse
Konklusion
Litteraturliste

Indledning
I min DHO omkring Afghanistankrigen vil jeg gennem historiefaget og danskfaget analysere og vurdere på Afghanistan Krigen i forhold til den danske indflydelse og betydning.

Kilderne jeg har brugt til informationssøgning omkring emnet er hovedsageligt bøger, eller artikler. Jeg redegør i min redegørelse for Afghanistankrigen, og Danmarks indtræffen i krigen, men efterlader mange generelt vigtige informationer om krigen da det ikke har relevans til Danmark og til opgaveformuleringen.

Uddrag
Baggrunden bag dette luftbombardement var at man ville gøre et magtskifte til en realitet, ved at tvinge Taleban ud fra Afghanistans hovedstad Kabul. Dette tog ikke lang tid for Usa, grundet Taleban ikke havde en jordisk chance for at kæmpe imod USA, som havde en fordel på besiddelsen af våben, og allerede 4 uger efter invasionen var Taleban flygtet fra Kabul. I perioden herefter var planen at man skulle begynde en genopbygning af Afghanistan og på længere sigt også blive mere demokratiske.

I januar 2002 vælger det danske folketing at Danmark stiller nogle danske soldater til rådighed for “ISAF”, som står for International Security Assistance Force. ISAF var en international sikkerhedsstyrke som blev oprettet i december 2001 af FN, men blev styret af NATO. Grunden til at det blev styret af Nato var at NATO havde soldater fra hele 48 lande til rådighed, til at hjælpe med at sikre den afghanske overregering, og sikre at der var sikkert i og omkring Kabul. Små 2 år efter blev ISAF enige om at det ikke var nok med kun at sikre Kabul, og man udvidede derfor til hele Afghanistan. 10 år efter ISAF fik mandat til at sikre Afghanistan, havde man 131.000 soldater udstationeret i Afghanistan.

De sidste kom dog hjem i udgangen af 2014, hvor ISAF blev afløst af “Operation Resolut Support”, der skulle erstatte ISAF. ORS var dog anderledes fra ISAF da planen med dem ikke var at de skulle deltage i krigen, men i stedet træne og rådgive de afghanske sikkerhedsstyrker, så de selv kunne forsvare sig.

Tilbage til 2001 hvor ISAF indtog Kabul, flygtede Taleban, men dette var langt fra det sidste man skulle høre fra dem i krigen. Allerede fra da de flygtede begyndte de at opbygge militsgrupper, som skulle bekæmpe den styrke som ISAF havde sendt til Kabul og Afghanistan. Disse militsgrupper blev dannet af Taleban Soldater der blev trænet i hemmelige lejre i afghanske provinsbyer eller byer beliggende ved grænsen til Pakistan. De rekrutterede disse soldater gennem nogle Koranskoler som blev brugt til at uddanne muslimer der var klar til at dø for at hjælpe Taleban. Dette var de rigtigt gode til og man vurderede i 2006 at Taleban havde ca 10.000 bevæbnede soldater til rådighed, og yderligere ca 100.000 der var klar til at kæmpe for Talebans navn for penge.