Børnelitteraturens grænser: “Kardemomme by skader børn” af Sofia Jupither

Indledning
Børnelitteratur er litteratur som er skrevet med børn og unge som målgruppe. I Europa begynder der at komme børnelitteratur i 1500- og 1600-tallet. På det tidspunkt var børnelitteraturens funktion at bidrage til at danne det religiøse menneske, og den nyttige borger. Det var dog først fra 1820’erne at produktionen af børnelitteratur tog fart. En af grundene var, at der var flere børn, som kunne læse. Med romantikkens opfattelse af børns særlige forbindelser til en fantasiverden blev eventyr den fortrukne genre indenfor børnelitteratur.

Nogle af de bedst kendte eventyr er af Brødrene Grimm og H.C. Andersen. I 1900-tallet var det bl.a. Astrid Lindgren med sin serie Pippi Langstrømpe og Ole Lund Kirkegård med Lille Virgil, Orla Frøsnapper, Albert og Hodja fra Pjort m.fl. der var de kendte forfattere inden for børnelitteratur Danmark. De er eksempler på forfattere som bringer det underholdende og det antiautoritære ind i børnelitteraturen. I dag er børnelitteratur utrolig populært, og der har i de seneste år været mange debatter om børnelitteraturs indhold, og hvad man kan tillade sig at skrive. Vi er alle vokset op med børnebøger som Pippi hvor hendes far er negerkonge. Men bør man ændre sproget i børnebøger på grund af debatten?

Uddrag
I artiklen ”Kardemomme by skader børn”, udgivet d. 8. januar 2013 i Aftenposten, fortæller Sofia Jupither, hvordan børnelitteratur skader børn og giver dem et forvrænget syn på verden. Hun gør det klart, at hun mener, man bør lægge 100 års historie bag sig, og bevæge sig ind i det 21. århundrede i stedet for. Hun mener ikke, de budskaber, som Folk og røver i Kardemomme by udtrykker, passer til det samfund, vi lever i.

I uddraget fra Information.dk ”Er børn ligesom aber?” fra d. 11. januar 2013 diskuterer Anita Brask Rasmussen børnelitteraturs grænser. Hun mener, at man bør tænke over, hvilken tid litteraturen er skrevet i, og hvordan den bliver formidlet til børn. Børnelitteratur anses for at være en vigtig for børns forståelse, læring og udvikling. Børn elsker at få læst historie og høre fortællinger, og de suger alle informationer til sig.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her