Indledning
Novellen ”At gøre sit bedste slår ingen mand af hesten” er skrevet Jesper Wung-Sung. Den er trykt i novellesamlingerne ”trælår” (udgivet i 2009) og i ”tretten tynde teenagere (udgivet i 2010).

Novellen handler om to brødre, der er alene hjemme fordi deres forældre er på ferie i 14 dage, de har ikke brugt dagene på andet end at spille spil og se film i fjernsynet, indtil Vorte-Morten kommer forbi, og spørger om de vil med ud.

De begynder at grave et hul til en underjordisk hule, da energien var brugt op, beslutter brødrene at begive sig til at begrave Vort-Morten så kun hans hoved stikker frem fra hulet.

Senere på aftenen er fjernbetjeningen væk og drengene er så dovne at de ikke gider lede efter den. En udsendelse i fjernsynet Det lille hus på prærien er starten på deres rengøring vanvid, der er ikke det der ikke blev gjort rent eller ordnet. Efter Jacob har slået græs, har han fået blod over alt på kroppe, det var Vorte-Mortens blod.

Uddrag
I analysen vil jeg komme ind på hvilken fortællerteknik der er brugt i novellen, jeg vil også komme igennem komposition, personkarakteristik af de vigtigste personer og bipersonerne i novellen, miljøkarakteristik.

Efter vil jeg lave en fortolkning, til sidst vil jeg slutte af med en konklusion. Der er 3. persons fortæller, med begrænset viden om Jacob og Jeppe i novellen ”Jeppe og Jacob er alene hjemme.

Forældrene er på ferie i Thailand.” (side 21, linje 8-9). Fortælleren har også indimellem nogen indre synsvinkler ”Da de stod med spade og skovl i hænderne, mærkede de blodet bruse af begejstring” (side 22, linje 1-2).

I teksten er der engang imellem en dialog mellem personerne i teksten ””Din tur,” sagde Jeppe. ”mix. Har forsøgt.” Det har jeg også!”” (side 20, linje 5-7)

Fortællingen foregår over et døgn, den starter midt på dagen og slutter dagen efter til den grå morgendæmning.

Novellen starter in media res og i flashforward ”De havde begravet Vorte-Morten i haven” (side 19, linje 1) og der får man allerede idéen om at der spring i tiden for man mangler lidt viden og information om hvorfor Vorte-Morten er begravet ude i haven.

Man kommer tilbage til start, der hvor flashforward ophører, et stykke inde i teksten “Jeppe og Jacob er alene hjemme. Forældrene er på ferie.” (side 21, linje 8)