Novellen ”At gøre sit bedste slår ingen mand af hesten” er skrevet af Jesper Wung-Sung.
I denne aflevering vil jeg skrive et kort resume. Fortæller noget om fortællerteknikken i novellen. Jeg vil lave en personkarakteristik ved hjælp af Freuds personlighedsmodel. Finde nogle temaer samt et budskab. Perspektivere novellen til ”Emilie Grün”. Til sidst vil jeg lave en konklusion.

Uddrag
Charles fra ”Det lille hus på prærien” repræsentere overjeget, idet han gør ting som han ved der vil gøre at andre glade, og samtidig være en god samfundsborger, som ikke gør noget der er forkert.

”Charles Ingalls, manden, med den store, sorte manke og det brede bryst under den langærmede lyserøde undertrøje; manden, der byggede et land med sine bare hænder, den kærlige familieforsøger, vennernes ven, den solide samfundsborger og Guds ydmyge tjener i én og samme skikkelse.” (S 28 l 13-18)

Charles får skabt et så godt indtryk på drengene at de begynder og se meget op til ham. Man kan sige, at Charles er den far som de aldrig har haft. ”Drengene mærkede, hvilken tilfredsstillelse det måtte være således at stå som en urokkelig klippe i en verden af bræk og bæ” (S 28 l 19-21).

Som person får man overjeget omkring 6 år, af forældre samt andre voksne. Dette kan være derfor at Charles repræsentere overjeget samtidig med han er en slags far for dem. Han skal være den far som lærer dem og de normer og værdier der er i samfundet, nu når de ikke har deres egen far til det.