Indledning
Fasaner. Et symbol på manglede relation til andre mennesker. Et dilemma, som oftest kommer frem i et samfund der mangler støtte. Underklasser. Mennesker som føler sig ensomme. Mangler selskab selvom de måske ikke ønsker det?

Novellen fra 1996 “Fasaner” af Helle Helle kommer ind på temaet om at mangle relationer og føle sig ensom i den store verden uden at kunne have modet til at råbe højt, når man har muligheden lige for øjnene.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Synsvinklen i novellen er ydre synsvinkel + observerende synsvinkel. Novellen er ydre synsvinkel, fordi vi ikke får noget information om f.eks. hvem vores jeg-fortæller er, hvordan de ser ud eller hvad de føler.

Vi opdager allerede den ydre og observerende synsvinkel på side 36, linje 4 “Han undskylder, at han trænger sig på, men han har engang boet til leje i dette hus, på førstesalen…”

Novellens opbygning er ikke, som vi oftest kender fra andre noveller, ved at der ikke er en begyndelse, midte og slutning, men til gengæld starter novellen åben (in medias res) og slutter med en brat slutning.

Novellen er kronologisk opbygget med enkelte flashback, som vi f.eks. ser på side 42s linje 1-5. “Han sidder i vindueskarmen og ærgrer sig over billedet, Hans bror havde købte på en rejse til Berlin og tabte det, da han skulle stige af toget.

Derfor måtte broderen bekoste en ny ramme hos glarmesteren, før han forærede det til Richard på hans 21-års fødselsdag.”