Indledning
Jeg vil foretage en analyse og fortolkning af novellen Afløb som er skrevet af Helle Helle, og blev udgivet i novellesamlingen biler og dyr i år 2000 .

Novellen er skrevet af Helle Helle som er en kendt dansk forfatter fra minimalismen. Den blev udgivet i novellesamlingen biler og dyr

hvor hele novellesamlingen har et fokus på det almindelige liv hvor der er problemer i hverdagen, samt fejlslagne relationer imellem mennesker

som vi også ser i novellen ”afløb”, hvilket jeg senere vil komme ind på i min analyse og fortolkning .

Uddrag
Novellen er skrevet med en fortællermåde, hvor der er et stort fokus på replik og dialog, som også gør at vores fortæller og hovedperson er meget skjult.

Dette er tydeligt i teksten, og vi kan se det fra linje 50-80, hvor næsten hele fortællingen foregår som replikker og en dialog imellem hovedpersonen, Hans-Peter og hans kammerat.

På denne måde med replikker istedet for fortælling, får vi et mindre objektivt syn på Karina, som er samtaleemnet i det her tilfælde, samt vi har en objektiv fortæller

som bare lytter og stiller spørgsmål angående problemerne, som Karina og Hans-Peters ophævelse af forlovelsen vil føre til. Tekstens replikker har også en sammenhæng med miljøet vi befinder os i.

I replikkerne møder vi ord som ”kællingen” samt der er ironi angående situationen, som vi muligvis ikke havde oplevet i et finere miljø.

Miljøet som fortællingen er i, er hjemme i hovedpersonens lejlighed, hvor folk har en relation til hinanden

og der tales på et familiært og venneplan. Det ville have været helt anderledes hvis de var fx på en restaurant, hvor folk kunne lytte med og overhøre deres samtaler.