Indledning
IKEA A/S er en international forretningskæde, som sælger boligartikler. Virksomheden blev grundlagt i 1943 af Ingvar Kamprad.

IKEAs navn er en sammensætning af initialerne i hans eget navn, forbogstavet i hans barndomsgård samt forbogstavet i det sogn han boede i.

Virksomheden er et aktieselskab som har en vision om at skabe en bedre hverdag for de mange mennesker. Virksomheden ønsker at tilbyde et bredt sortiment af veldesignede og funktionelle boligindretningsprodukter, til så lave priser som muligt, så næsten alle har råd til at købe dem.

Uddrag
IKEAs første varehus åbnede i 1953 i Småland i Sverige, og det er også her hovedkvarteret for IKEAs designere i dag finder sted. På nuværende tidspunkt har IKEA 430 varehuse i mere end 50 lande rundt omkring i verden. 371 af disse, inklusive de 5 varehuse i Danmark, er drevet af Ingka-gruppen. Resten drives af franchisetagere.

Fordelt på de fem danske varehuse har virksomheden 2.696 medarbejdere og 1.133.532 medlemmer af IKEA FAMILY. IKEA Danmarks 5 varehuse oplevede i regnskabsåret 2017/18 et besøgstal på 10 billarder 885 milliarder 535 mio.

IKEA består af tre virksomhedstyper; Produktionsvirksomhed, Handelsvirksomhed og servicevirksomhed.

Produktionsvirksomheden fremtræder ved IKEAs produktion af møblerne som sælges videre til kunderne.