Villy | Analyse | 10 i karakter

Indledning
Overgangen fra barn til voksen, kan ofte være svær og vanskellig for en hel del. Derfor er der mange der kan bruge en ven når denne overgang sker.

Hvad hvis den ven var en hund? En hund anses som værende “menneskets bedste ven”, vi ved, at den altid er bag os uanset hvad.

Men tænk hvis ens højt elskede hund pludselig ændre adfærd overfor en, og ikke længere er bag en, men imod en.

I Charlotte Weitzes novelle “Villy” fra 1999, oplever vi netop dette: en hund der helt uforventet skifter dens adfærd, nemlig Villy.

I novellen “Villy” er Mina hovedpersonen, hun er den, der gennemgår overgangen fra barn til voksen, dette kan vi se ud fra hendes handlemåder gennem novellen.

Vi ved ikke præcis hvor gammel hun er, vi kan dog tænke os til, at hun er i en alder, hvor hun er klar til at ligge barndommen bag sig.

Uddrag
Det er også Villy der straffer Mina til sidst i novellen, hvor hun bliver overfaldet, for at have søgt den seksuelle accept efter Hans-Kurt havde sagt til hende, at hun skulle vente, til hun var mere moden.

Dette bliver vist ved at, Hans-Kurt råber til Mina i starten af novellen, at hun ikke må plukke æblerne før de er modne (Weitzes, 1999, s. 149 - l. 28).

Mina finder sig altså først i en uskyldstilstand i Hans-Kurts velorganiseret og kontrollerende have, men da hun bevæger sig ud af haven og ind til skoven, passere hun de voksenes regler og ignorer fuldstændig deres advarelser.

Villy symbolisere vilde drifter, idét vi først og fremmest får at vide, at han ikke er kasteretet, og at han har “jagtinstinktet i behold” (Weitzes, 1999, s. 150 - ll. 26-27).

I legen med Mina er Villy utrovækkende voldelig: “Han bider fat i hendes kjole, så der kommer en flænge. Mina falder og skraber knæet” (Weitzes, 1999, s. 149 - ll. 21-22).

Her ser vi Villys meget volsomme adfærd, som der i princippet godt kunne blive undskyldt, for værende “legesyg”. Dog er der mange andre elementer i historien, der tyder på noget anderledes, og at der er noget ondt og mørkt gemt i hunden.

Vi får f.eks. at vide i teksten at Hans-Kurt har sendt Villy ud efter Inge, på en af hendes ture hen til Madsen.

Dette siger os, at Hans-Kurt bruger Villy som hans loyale repræsentant, og ikke mindst som en trussel. Hunden hjælper ham altså med, at få styr på sin rebelske kone.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu