Den Giftefærdige Jomfru | Noter Analyse | Villy Sørensen

Indledning
Den giftefærdige jomfru som er skrevet af Villy Sørensen. Den blev udgivet i år 1958. Villy Sørensen var en dansk forfatter.

I novellen er figurens fortælling levende i et univers, hvor fornuften og logikken er overtages af overnaturlige vers og overlogiske hændelser. Hans fortælling er samtidige form for humor.

Det er en gammel klassiske novelle med gammelt sprog. Novellen er en tredelt tekst. Det er begyndelse , midte og afslutning med slangen døder til sidst og bliver til guld.

Novellen ” Den Giftefærdige jomfru, et skælmsstykke af Villy Sørensen som handler om en jomfru som er datter af fattige borgherre og borgfruen.

Jomfruen er blevet forlovet væk til hr Stranges søn, fordi borgherre skyldte gæld til hr Strange. Jomfruen elskede at gå ture i rosenlunden i sin hverdag, hun tilbring det meste af hendes tid derhen. Hun mødte smådrengene og slagen i Rosenlunden.

Jomfru bad smådrengene om at komme med mus til slangen hverdag så den ikke død. Smådrengene var bange i starten men stadige de kom med mus til slang et par dage, bliver slag for stor.

Indholdsfortegnelse
Spørgsmål: "Jeg Ved Ikke Om Den Slags Tanker Er Normale"
Lone Hørslev: Jeg ved ikke om den slags tanker er normale
Yahya Hassan: Barndom
Spørgsmål: "Barndom"
Spørgsmål: "Brun Mands Byrde"

Uddrag
Dens temaer er kærlighed og selvstændighed, men novellen kommer også ind på syndefaldet, da smådrenge faldt ned på jomfruen og blev liggende der og kaldte hende aldrig jomfru mere fra linje 245 til 251. jomfru stønnede drengen.

Smådrenge var slap i sine knæ at han ikke kunne blive liggende på dem, han faldt ned på jomfru mere. Man kan gå ud fra, at de har haft sex.

I novellen oplevere vi at jomfru og smådrenge, der bliver udviklede mere og mere i et seksuelt forhold og bliver tiltrukket af hinanden.
Smådrenge vil passe på jomfruen, så han er sikre, at der ikke sker noget med jomfru.

Selvstændige er også en del af temaet, fordi jomfruen til sidste bliver sat fri det aftaleægteskab. Hun kan selv træffe hendes valg, det faderen for guldet og kan betale sin ”gæld” tilbage. Faderen behøver ikke give sin datter til hr. Strange.

Både roserne og slangen symboliserer hver sin ting. Roserne symboliserer for blomstrende kærlighed mellem smådrenge og jomfruen og deres lykkelige ende.

Slangen symboliserer syndefaldsmyten, da slangen kravler rundt i træerne på linje. Det betyder fristelse ligesom i Adam og Eva fortælling.

---

1. Ifølge digtet skifter en strandkrabbe skjold mange gange i løbet af sit liv. På hvilken måde kan dette symbolisere jeg’et og jeg’ets liv?

2. Lone Hørslev siger selv, at digtene fra "Skilsmissedigte" bygger på hendes egne oplevelser. Kan man alligevel pege på nogle almene erfaringer eller følelser, som andre læsere kan have glæde af i digtet? Forklar.

3. Hvilke ord eller sætninger i digtet tyder på, at digtets jeg har arbejdet sprogligt med sine egne oplevelser?

4. Kan man tillade sig at udsende en digtsamling som denne, som ens familie måske kommer til at læse? Hvorfor (ikke)?

5. Om sit udseende har Lone Hørslev udtalt:

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu