Vi skal stoppe med at forvente | Greta Thunberg

Indledning
Når vi efter proceduren placerer os selv foran tv-skærmen for at oplyse os selv om verdens situation bliver vi emotionelle. Tv-skærmen fyldes med naturkatastrofer, vores medmennesker vises i nød. Vi ønsker at hjælpe, vi ønsker at forandre verden. Det er i hvert fald vores påstand, men denne tilkendegivelse stemmer ikke overens med vores handlekræft. Vi har dannet os en forventning om, at der er en stilling, som tager sig af problemet. Vi afhænger af disse personer, men når de ikke gør, hvad de siger, hvad sker der så? Egoismen, pengene og hierarkier får pludselig en mere betydelig rolle, der bremser forandring.

Konflikter, samarbejder og velstand ses som værende første priorteten. Hvorfor er det så, at vi fortsat formoder, vi er på rette kurs, når der absolut intet sker. Er det først når vi får kastet konsekvenserne i hovedet og medierne ikke befinder sig i samstemmighed med hinanden? Vi skal hjælpe, men hvornår ”orker” vi at tage problemet i vores egne hænder? Klimaaktivisten Greta Thunberg ser klimaproblematikken med disse øjne. Hun har rusket i de ellers meget ens holdninger der er til klimaforandringen. Vores afhængighed samt forventninger af andre trækker os i den rette retning, men i skildpadde fart. Vi skal sadle om, mener Greta Thunberg.

Uddrag
Som nævnt bevæger Greta Thunberg sig ikke listende igennem medierne og især ikke, hvad angår hendes sproglige brug. Det er argumenterende et dristigt træk for den 17-årge klimaktivist verbalt at anklage landenes ledere for at lyve, idet hun implicit fremmer, at hendes tilgang til klimaproblematikken er mere hensigtsmæssig end de professionelles. Problemstillingen er ligeledes med til at fange modtageren, da der nu stilles spørgsmålstegn ved landenes indsats, som der ikke er gjort førhen. En stor del af hendes opmærksomhed er dog bunden i hendes ærlige, grovere anklagelser.

Selvom hun altså sprogligt bebrejder de politiske ledere for at være hensynsløse i forhold til problematikken, snakker hun til sin fordel ikke sig selv op. ”Vissa säger att jag borde studera för att bli klimatforskare så att jag kan ”lösa klimatkrisen”. Men klimatkrisen har redan lösts.

Vi har redan alla fakta och lösningar”. Tværtimod, som der citeres, benævner hun i talen, at retningslinjerne er fundet. Mellem linjerne har de politiske ledere altså ydet noget fornuftigt, dog mangler der fornuftig handlekræft. Derudover taler hun heller ikke sit land op. Faktisk er den følgende citation om Sverige negativt. ”För hur kan vi förvänta oss att länder som Indien, Colombia eller Nigeria bryr sig om klimatkrisen om vi som redan har allt inte ens bryr oss om våra faktiska åtaganden i Parisavtalet?”5 Igen beviser hun, at hun taler for selve klimaforandringens perspektiver og ikke landets velstand, anerkendelse eller position.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu