Tilbageblik | Analyserende artikel

Indledning
De fleste unge kender den flade følelse af at leve en indholdsløs tilstedeværelse. I Roskva Koritzinskys novelle fra 2018 ”Fra den anden side”, beskriver den unge jeg-fortæller farveløst balletopvisningen, som hun er tilskuer til:

”Jeg så kun skeletter. Jeg så ryk i sener og muskler, 90 tåspidser som faldt tungt mod gulvet, blå mærker på albuer og knæ, der var arbejdet som lå gemt bag alt det smukke, det konkrete under alt det magiske” (ll. 89-91).

Uddrag
Hendes kinder var røde af ophidselse, hun gravede i tasken og trak et lille sovedyr op som hun lokkede sønnen hen til sig med. Han kunne ikke være mere end to år.

Ved siden af Erika, nærmest mig, sad en helt almindelig mand med armen rundt om hendes stoleryg. Efter at have beroliget sin søn og trukket ham op
på skødet, vendte Erika sig mod manden og strøg ham hurtigt over kinden.” (ll. 75-80).

Da jeg-fortælleren ser den mere menneskelige og realistiske version af Erika, føler hun sig chokeret og snydt.

Idolet Erika viser sig pludselig som at være en hustru og en mor, hvor det går op for jeg-fortælleren, at Erika ikke er et overmenneske, selvom hendes navn sammenlignes med en åbenbaring og at jeg-fortælleren tror, at Erika har svaret på hendes identitetskrise; ”For bare et øjeblik siden ville tanken om Erikas blik, hendes stemme, have gjort mig ør af lykke.

Nu følte jeg mig snydt.”. Det sidste møde Erika ender med at være dråben til at jeg-fortælleren opgiver dansedrømmen.

I novellen beskæftiger vi os med en indre konflikt, der befinder sig i hovedet på en pige der udmærket godt ved at hun inden længe skal til at træffe et vigtigt valg om fremtiden.

Det sidste møde med Erika, fungerer som en drivkraft til at få jeg-fortællerens endelige erkendelse, om at hun ikke vil danse, fremad og dermed afsluttes hendes livs- og identitetskrise.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu