‘Som skilsmisseforælder lider man under et amputeret omsorgsgen’ | Analyse

Indledning
”Som skilsmisseforælder lider man under et amputeret omsorgsgen” er en kronik skrevet af Thomas Skovbo.

Kronikken blev den 3. december 2019 udgivet og bragt i Jyllands-Posten. Kronikken skildrer de udfordringer og traumer, som skilsmisseforældre oplever igennem børnenes opvækst, når de ikke ser dem dagligt.

Derudover ligger skribenten fokus på, at det ikke udelukkende er svært for børnene, når forældrene går fra hinanden, men at det også har stor indflydelse på forældrene selv - det er bare lidt tabubelagt at snakke om.

Kronikken af Thomas Skovbo indebærer temaer omkring familieliv, skilsmisse, opvækst mm. Jyllands-Posten er en avis, hvor størstedelen af deres læsere er moderne individorienteret, i alderen 30 til 60 år.

Derudover er de erhvervsaktive og har typisk en høj indkomst. Derfor passer netop denne kronik godt ind i avisen.

Uddrag
Kigger man på et gennemtrædende nodalpunkt, ville dette være ”skilsmisseforælder”. Det udtrykkes i ækvivalenskæden med ord der er tilknyttet til nodalpunktet, såsom:

”styrtblødende omsorgsgen”, ”amputeret forældreskab”, ”deleordninger”, ”afsavn”, ”fantomsmerter” og ”fjernopdrager”.

Allerede inden man læser nodalpunktet, vil læseren automatisk have opbygget semantiske skemaer ud fra egne erfaringer.

De semantiske skemaer kan herefter blive udbygget, når man læser ækvivalenskæden til nodalpunktet i denne kronik.

Altså er Thomas Skovbo igennem denne kronik med til at skabe en ny diskurs og opfattelse af skilsmisseforælder. Han sætter det i perspektiv til de normale lykkelige skilsmisser, som typisk udelukkende er dem der bliver skrevet om.

Thomas Skovbos argumentation vil jeg analysere ved hjælp af Toulmins argumentationsmodel. Den overordnede påstand er ”Som skilsmisseforælder lider man under et amputeret omsorgsgen” , hvilket også er overskriften på kronikken.

Her får man allerede et indtryk af hvad kronikken indeholde og hvilken holdning Thomas Skovbo besidder. Belægget til påstanden er, ”Jeg har en oplevelse af at stå ude på sidelinjen.

Jeg har varmet grundigt op, og jeg er klar til at blive skiftet ind i kampen, men har desværre ikke udsigt til spilletid på mit "klubhold"

og dét frustrerer mig.” samt ” Når jeg må undvære dem… i takt med at de bliver store, lever deres eget liv og i højere og højere grad ønsker at bo ét sted, i mit tilfælde hos deres mor, oplever jeg noget

der måske kan sammenlignes med fantomsmerter. Fantomsmerter i mit bankende forældrehjerte.” Dette er blot få af de argumenter som Thomas Skovbo benytter sig af i løbet af kronikken.

Hjemmelen til påstanden og belægget er, ”Den primære omsorg skal målrettes børnene, der oplever et svigt og et smuldrende eksistens-fundament…

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu