Smertestillende chilier | Biologi opgave

Indledning
Capsaicin er det aktive stof i Jalapeño, Capsicum annuum, se figur 1, der giver den stærke chilismag.

Capsaicin er fedtopløselig og kan aktivere specielle receptorer i neuroner mange forskellige steder i nervesystemet.

Receptorproteinet, TRPV1, findes i neuroners cellemem¬bran og tillader passage af positive ioner. Figur 2 viser strukturen af TRPV1.

Indholdsfortegnelse
1. Beskriv receptorproteinets struktur. Inddrag figur 2.Skal ikke laves

2. Forklar, hvilken betydning det har for aktivering af TRPV1, at capsaicin er fedtopløse¬lig. Inddrag figur 3.

3. Forklar, hvorfor indtagelse af capsaicin resulterer i følelsen af smerte. Inddrag figur 3

4. Forklar, hvorfor en nedregulering i antallet af TRPV1 kan medføre nedsat følsomhed for smerte.

5. Skriv en konklusion på grundlag af resultaterne, vist i figur 4.

Uddrag
Følelsen af smerte ved indtagelse af capsaicin skyldes at hjernen fortolker de nerveimpulser/aktionspotentialer der kommer fra kroppen, og som sendes til hjernen.

Ved indtagelse af capsaicin ind gennem munden, binder stoffet sig til en af TRPV1-proteiners receptorer i munden i et sanseneuron.

Som det fremgår af figur 3, åbnes en ionkanal i cellemembranen ved aktivering af TRPV1-proteinet. Inde i neuronet er der en lav koncentration af Na^+ og Ca^(2+), som over cellemembranen får en spændingsforskel på omkring -70 mV.

Som man kan se på figur 3, bevæger disse Na^+- og Ca^(2+)-ioner ind i cellen, og neuronet depolariseres herved, og man får en spændingsforskel på -55 mV over cellemembranen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu