Skal det internationale samfund blande sig? Samfundsfagsopgave

Indledning
Husker du september 2012, hvor Robert Nielsen fra Odense, bedre kendt som ”Dovne Robert”, trådte frem og udtalte, at han hellere ville forblive på kontanthjælp i stedet for at komme i beskæftigelse? Det var samme år han havde rundet 10 år med sit lukrative kontanthjælpspengebad. Det er moralsk forkasteligt, at Dovne Robert udnyttede alle danskernes hårdttjente penge, men godt at han afslørede den forskruede og gavmilde nye diskurs for kontanthjælpen, og at han satte debatten på dagsordenen.

Uddrag
Der er i nyere tid hersket tvivl om FN’s disposition, og om hvorvidt de har midlerne, kompetencerne og suveræniteten til at intervenere i Syrien, eller om interne komplikationer i Sikkerhedsrådet på baggrund af internationale teorier sætter gang i et degenerende samarbejde, som fører til, at man ikke kan udføre nogle tiltag.

Jakob Nielsen peger på i bilag C4, at FN er begyndt at vise muskler igen. Han inddrager implicit det alsidige sikkerhedsbegreb, da han nævner blød magt vha. af humanitær intervention, og at man i FN arbejder på tværs af alle organerne for at styrke indsatsen i form af nødhjælpsaktioner, hvorefter han nævner den hårde magt i form af organisering af Irans atomprogram, hvilket der også har været på dagsordenen i FN.
Jeg finder Jakob Nielsen naiv, og det er meget få grundlag og belæg han bruger til at styrke hans argumentation og påstand om, at FN’s magtanvendelse tiltager, og at de er ved at tilstræbe sig relevans i Mellemøsten. Der findes mange argumenter imod FN’s potentiale og evner til at styrke en fredsskabende situation i Syrien.

-----

To forskellige former for magtforhold kan defineres. Magtforholdet mellem FN og de individuelle stater og magtforholdet internt mellem stormagterne. FN’s magtforhold degenerer i kriser som denne, da deres mandat ikke rækker langt på grund af grundlæggende forskelle på tværs af internationale teorier internt i sikkerhedsrådet, og det bliver svært at se dem som beslutningstager i Syrien-konflikten. Uden for FN synes magtforholdet mellem USA og Rusland at udligne sig mere. Rusland har spillet med musklerne og angrebet kontroversielle områder flere gange nu, og Ruslands fortsatte oprustning, annektering af Krim samt deltagelse i Syrien er enkelte tegn på, at Rusland udbygger denne kapabilitet og at de puster USA’s militære evner i nakken.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu