Indledning
Læsning er sjælens dør, der åbner en fantasifuld verden. Ofte, bøger læses af dem der har interesse eller dem der har tid, men også blev læses af magtfulde mennesker af lærer, Forskere, litteratur, digter, hersker og konger. Bøger kan ændre læserens liv og deres perspektiv til verden.

Læsning kan skifte meningen med livet og hvordan man betragter tingene , steder og mennesker. Alan Bennett har skrevet sin roman på grundlag af disse tanker.

Han har skrevet om hvor meget er det vigtigt at læse og hvad læsning kan ændre i mans liv. Men det speciale ved sin roman, er at hovedpersonen ikke er en af de jævne folk, men dronningen sig selv.

Uddrag
Romanen hedder ” En kongelige læser”, og er skrevet af den engelske forfatter Alan Bennett fra 2007. Romanen handler om den engelske dronning ” Elizabeth 2.”,

hvor Bennet forstiller sig, at dronningen interesserer sig rigtig meget med læsning og med litteratur. Alan Bennett fortæller, hvad bøger kunne betyde for sådan en magtfulde person.

I romanen kan vi læse, at dronningens interesser starter, da hun en dag opdager en bogbus i en af slottets gårde og der møder en ivrig læser, Norman. Senere i romanen, få vi lov til at se dronningens tanker og hvad hendes holdninger over læsning er.

Dronningen har startet at tænk over det på baggrund af sin personlighed, status og hendes position. Hun ser læsning som en pligt (”fordi man har pligt til at finde ud af, hvad mennesker er for nogen”) (s.7.l.18-19).

Udover det, føler hun sig selv som alle andre, for hun egentlig mener at alle læsere er lige og det gælder heldigvis også hende. Det har mindet hende om hendes største rejse ” Victory in Europe Day ”, hvor hun og hendes søster listet sig ud gennem porten uden at blive genkendt.