Indledning
Sildig Opvaagnen er en novelle skrevet af St. St. Blicher i 1828. Tiden er præget af den såkaldte Biedermeierkultur, som bl.a. er karakteriseret ved at fortrænge problemer i samfundet.

Der er udelukkende fokus på at dyrke det harmoniske og moralsk korrekte. Blicher går i mod Biedermeierkulturen ved at have fokus på tabuer og konflikter.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Novellen finder sted i en provinsby, hvor et trekantsdrama er novellens motiv. Præsten Wilhelm, Lægen, hans kone Elise og løjtnanten Frans er de centrale personer i novellen.

Lægen er gift med Elise og både Frans og Præsten, som også er jeg-fortælleren, er begge gift. De tre par er naboer og mødes en gang i ugen til musik og kortspil.

Selvom alle tre par er gode venner opstår der problemer. Alle tre par er en aften til kostumebal, hvor præsten bliver dårlig og forlader festen for at finde ro.

Præsten opdager Frans og Elise i at være sammen, begge parter ved, at det er forkert, men fortsætter deres forhold. Præsten kender til forholdet og står derfor med en indre konflikt.

Frans bliver alvorligt syg året efter hændelsen, hvilket resulterer i at han tiltaler hans kone som Elise. Han afslører deres hemmelige forhold, da han fører en samtale med hans kone, som var det Elise.

Lægen som er Elises kone hører de samme ting. Præsten forsøger at berolige både Elise og Lægen men uden held.

Frans dør af sin sygdom og da Elise, som er bortrejst vender hjem, begår lægen selvmord for øjnene af sin kone.