Indledning
Nogle gange kan begivenheder i nutiden som er af en særlig karakter få os til at reflektere over fortiden. Få tankerne tilbage til episoder, oplevelser, tanker og følelser fra en svundne tid.

I Stens Stensen Blichers novelle fra 1828 ”Sildig Opvaagnen” bliver vi som læser ”taget ved hånden” af jeg-fortælleren, som ser tilbage i sine tanker og oplevelser fra 25 år siden.

Et selvmord blandt tre par, som er bedste venner i det bedre borgerskab i en lille provinsby, er rammen om fortællerens historie, som han selv er en del af.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
”Da jeg takkede af, og måskee med nogen Varme kyste hendes Hånd, modtog og besvarede jeg det andet Tryk.

Jeg kan forsikkre, at hverken mit Hjerte eller min Sandselighed kom herved i mindste Bevægelse; kun min Forfængelighed fandt sig behagelig smiggret. (Blicher: s. 9).

Han filosoferer over hvad et sådan klem kan betyde og det understreger, hvor optaget han er af hende og hvad der foregår imellem.

Hans opfattelse af Elise ændre sig netop i den forbindelse og hans formentlige følelser for hende giver os læsere en fornemmelse af, at det er utroværdigt.

De mange modstridende følelser kommer altså til udtryk hvor jeg-fortælleren også anser hende som en skøge, da han bliver bevidst om, at hun er forlovet. citat (Blicher: s. 10)

Selv om han fremstiller hende som en skøge udtrykker han samtidig er der også noget mere i hende. Hun er det, alle mænd begærer og vil have.

Wilhelm viser en tydelig idé om, hvordan ægteparrene i virkeligheden burde være sat sammen. Han mener, at han selv skulle være sat sammen med Elise

at Doctor L burde være sammen med Fru H og at Frans H burde være forbundet med hans egen hustru. Dette tankeeksperiment kan pege på

at han har følelser i klemme for Elise, selvom han godt ved, at det er forkert. Præsten sætter derudover spørgsmålstegn ved sig selv og er dobbeltmoralsk, idet han selv har en hustru

men alligevel måske ville ønske, at det var ham, Elise havde valgt at være sammen med. På den måde opstår der en indre konflikt med ham selv, som også er i centrum for fortællingen.